Pairing perfect, magie în farfurie și în pahar
Și cum îmi plac surprizele mi-am propus ca în acest am să creez magie în farfurie și în pahar alegând preparate și vinuri pe placul fiecărui membru al familiei în așa fel încât atmosfera să fie relaxantă și să ne simțim bine.
Pentru că îmi doream să creez pairing perfect intre preferințele culinare ale fiecăruia dintre noi și vin am început să studiez în profunzime proprietățile și veleitățile fiecărui soi ca să fac cele mai bune alegeri pentru că voiam să avem sărbători de neuitat.
Când credeam că am lecția învățată am luat legătura cu Monica, cea mai bună prietenă, care mi-a spus că nu e atât de ușor ceea ce-mi doream eu să fac și că mă va ajuta ea cu sfaturi. Ne-am apucat să căutăm cele mai bune sortimente de licoare bahică care să pună în valoare bucatele pe care le vom servi în seara de Crăciun. Așa că am scotocit pe internet în căutarea unor vinuri cu tradiție.
Mi-a dat foarte multe variante, dar eu îmi doream ceva autohton și de calitate. Scrolând internetul observăm că există un site al unui producător care ne-a stârnit imediat curiozitatea. Mi-a povestit că mai auzise despre acea companie și că a fost înființată în anul 1949 și că este unul dintre cei mai importanți producători de vin din România.
Însă cel mai interesant mi s-a părut faptul că cultivă peste 1400 de hectare de viță de vie nobilă în podgorii cu tradiție din Costești, Odobești, Panciu și Huși, așa că Beciul Domnesc mi s-a părut cea mai potrivită alegere.
Tot la sugestia prietenei mele, somelier de profesie, am ales vinurile din gama Sigillum Moldaviae, care poartă garanția tradiției viticole, născute pe meleagurile Moldovei, vinuri cu denumire de origine controlată, care provin din podgorii recunoscute din punct de vedere al calității.
Monica m-a învățat care sunt vinurile care pun în valoare preparatele gastronomiei autohtone. Mi-a povestit că vinul este o băutură complexă, iar folosirea sa în bucătărie are multe implicații, cea mai importantă regulă fiind să gătim cu un sortiment pe care ne-ar face mare plăcere s-l savurăm și niciodată cu unul de slabă calitate, sau care nu ne este pe plac și în nici un caz cu cele aflate pe rafturile supermarketurilor.
Fiind un expert în domeniu, Monica mi-a povestit că spus că asocierea vinului se face în funcție de rețeta pe care o voi pregăti. Pentru început mi-a sugerat servirea unor aperitive, la care se potrivesc excelent cu un Rose, un vin demisec provenit din arealul viticol Huși a cărui savoare se trage din prospețimea notelor florale de bujor, trandafir și frunze proaspete de busuioc, care ne va purta într-o experiență dulce și aromată, fiind alegerea perfectă pentru serile petrecute în compania celor dragi.
O altă recomandare a fost Fetească Neagră, un sortiment nelipsit de pe mesele festive ale fiecăruia dintre noi noi, purtând garanția tradiției viticolă a podgoriei Cotești și este un vin catifelat și echilibrat, cu note fructate de prune și mure accentuate de aroma discretă a ghimbirului, alegerea excelentă pentru preparatele sofisticată din carne de vită, porc, sau oaie.
Pinot Noir, un vin roșu, demidulce provenit de pe meleaguri vrâncene, din renumita Podgorie Odobești, catifelat și echilibrat, ne va răsfăța cu notele sale aromate de cireșe negre condimentate cu note accentuate de vanilie, care se potrivește perfect preparatelor din carne de vită, porc sau oaie.
Printre recomandările Monicăi, se află și Busuioacă de Bohotin, un vin care nu mai are nevoie de prezentare. Pentru cunoscători, acest sortiment este un rose, a cărui calitate este garantată de multiplele medalii câștigate în cadrul unor competiții internaționale de profil. Cu aromele sale de floare de trandafir, busuioc și izmă, îndeamnă la petrecere și bună dispoziție. Este acel vin care pune pe primul plan atât coastele de porc la grătar, aperitivele, dar și deserturile.
Monica este și un expert desăvârșit în domeniu, așa că recomandările ei sunt oricând binevenite. Mi-a arătat vinul perfect pe care îl vom putea savura împreună cu preparatele din carne de pasăre, pește, sau salate. Muscat Ottonel este acel vin proaspăt și echilibrat, care poartă garanția tradiției, provenind din Podgoria Panciu, cu aroma și parfumul florilor de tei, salcâm și citrice.
Ca specialist, are variante pentru orice preparat. Însă nu mi-am imaginat niciodată că mâncărurile mediteraneene pot fi puse în valoare de Tămâioasa Românească, un vin provenit din Podgoria Huși,, medaliat cu aur și argint, Dulceața și savoarea lui sunt date de aromele fructate de ananas și citrice.
Un sortiment căruia i se potrivesc aperitivele, preparatele din pește, sau a celor din carne de pasăre, este Feteasca Regală & Sauvignon Blanc, cu aromele provenite de la florile de soc și salcâm, dar și de la frunzele de coacăz, ceea ce oferă o experiență unică din punct de vedere senzorial.
În semn de mulțumire i-am propus Monicăi să facem o incursiune în timp și să vizităm Monumentul Beciul Domnesc, aflat la doar câțiva kilometry de orașul în care locuiesc, care datează de pe vremea domnitorului Ștefan cel Mare, care găzduiește peste 100000 de sticle de vin și care, a fost inclus în patrimoniul cultural al României, datorită importanței sale. Sunt sigură că vom avea o experiență de neuitat din toate punctele de vedere!
Și mai sunt sigură de un lucru, vinurile din colecția Sigillum Moldaviae vor fi cele care vor pune în valoare preparatele pe care le vom servi cu ocazia sărbătorilor de iarnă și vor aduce un strop de culoare și bună dispoziție în casa noastră!
Sursă foto Beciul Domnesc, editare Canva.
Articol scris pentru SuperBlog 2024, ediția de toamnă.
Comentarii
Trimiteți un comentariu