călătorie printre vinuri și în istoria Cramei Beciul Domnesc
Însă Vrancea, nu are doar o istorie bogată în evenimente, ci și o tradiție viticolă care datează din secolul XVI, care coincide cu ultimii ani de domnie ai domnitorului menționat mai sus, așa că toamna trecută împreună cu câțiva prieteni am mers în vizită la Monumentul Beciul Domnesc, ca să pătrundem în tainele cramei și pentru a degusta un vin de bună calitate.
Am ajuns la fața locului într-o zi de toamnă târzie și pentru câteva zeci de minute am devenit enoturiști pătrunzând în lumea fascinantă a vinurilor. De jur împrejur, cât vedeam cu ochii, eram înconjurați de lanuri de viță de vie din care se simțea mirosul îmbietor al strugurilor copți, care abia așteptau să fie transformați în must și mai apoi în vinuri savuroase, așa că nu ne-am putut abține nici unul dintre noi, înfulecând pe nerăsuflate câte un strugure.
În curte ne-a întâmpinat ghidul care ne-a povestit că monumentul a fost construit în 1482, iar materialul folosit la construcția sa, este tuf calcaros adus din partea sudică a Basarabiei, o piatră naturală sedimentară care s-a format prin depunerea bicarbonatului de calciu ale apelor calcaroase. Această rocă menține o temperatură constantă cuprinsă între 8 și 10 și o umiditate între 75% și 77 %.
La intrarea în edificiu, ochii mei s-au oprit asupra unei plăcuțe aflate deasupra ușii. Era ceva ce nu mai văzusem până atunci. În acea clipă ghidul ne-a dezvăluit faptul că în anul 1834, domnitorul Mihai Sturza, a intrat în posesia a peste 200 hectare de viță de vie devenind proprietarul a două crame de piatră foarte vechi, Beciul Domnesc fiind una dintre ele, iar după renovarea și consolidarea încredințată medelnicerului Asanache Panfil și încheiată în 1939 devine unicul beci cu pisanie domnească săpată în piatră pe care se disting și azi simboluri specifice Moldovei, cum sunt capul de bour, steaguri și inscripția în limba chirilică, pe catre scrie: „A stăpânitorului prințu al Moldavi Mihail Sturza v.v anul 1839, prin supusa slugă medelnicer Asanachi Panfile”.
Prima oprire din periplul nostru a fost crama, acolo am asistat câteva minute la procesul prin care savuroșii struguri se transformă în must și mai târziu în acele vinuri pe care cunoscătorii le savurează în taină. Și uite-așa am aflat că procesul de fabricare al vinului este complex și diferă în funcție de culoarea acestuia.
Cu această ocazie, am aflat toate detaliile care compun obținerea unui vin de calitate, precum Feteasca Neagră, începând cu recoltarea care se face în funcție de soi, nivelul de zahăr, aciditate și maturitate, urmând zdrobirea și presarea, metode cu ajutorul cărora se obține savurosul must, apoi fermentarea care se obține prin adăugarea drojdiei, transformând zahărul în alcool. Un rol important în procesul de fermentare îl are temperatura, deoarece contribuie la păstrarea aromei și calității, iar durata poate fi de la câteva zile, la câteva săptămâni, în funcție de tipul și condițiile de păstrare a vinurilor.
Macerarea este un alt procedeu prin intermediul căruia mustul rămâne în contact cu pielițele și semințele, iar durata acestui proces influențând culoarea, nivelul taninilor și complexitatea aromelor unui Pinot Noir, care este lăsat să se limpezească prin depunerea sedimentelor pe fundul recipientului, următorul pas fiind decantarea.
În timp ce ghidum ne explica despre procesul prin care strugurii devin delicatul Cabernet Sauvignon, mi-am aruncat ochii spre butoaiele din lemn de stejar unde se odihneau cuminți vinuri delicate cu diferite arome. Știam deja faptul că acest procedeu permite vinului să-și dezvolte aromele, să-și îmbunătățească structura, ajutându-l să devină extrem de catifelat, durata variind în funcție de ceea ce-și dorește producătorul să obțină.
Ceea ce nu știam, însă am aflat cu ocazia acestui tur, era faptul că se pot amesteca vinuri din diferite soiuri de struguri aflate în etape diferite de învechire pentru a obține echilibru și complexitate, Roze fiind cel mai bun exemplu de finețe și delicatețe.
Ajunși în locul unde istoria și tradiția se îmbină armonios, am descoperit o impresionantă colecție de vinuri, care abia se disting în lumina palidă a becurilor, frumos aranjate în plan orizontal, care cuprinde peste 100.000 de sticle cu praf pe ele, semn al trecerii timpului, printre care și cele mai vechi sticle adăpostite aici.
Curioasă din fire, am atins una dintre sticle, despre care aflasem că era veterana acestei colecții, mai precis din 1949, anul înființării companiei Beciul Domnesc. La o simplă atingere am constatat că praful nici măcar nu se lua pe deget, iar acest lucru se întâmplă pentru că în contact cu umiditatea din interior, se întărește.
Beciul Domnesc este locul unde istoria și tradiția se simt în fiecare colțișor, unde oamenii s-au străduit să păstreze obiceiurile vechi de sute de ani, care se regăsesc în fiecare picătură ale celei mai de preț licori ale acestor locuri, „Măria sa, vinul”, sursă de inspirație, care hrănește marile ambiții ale acestor meleaguri străvechi, care adăpostesc cea mai de preț comoară, păstrată într-un mediu controlat pentru a-i oferi eleganță și rafinament.
Înainte de a părăsi crama, gazda ne-a invitat în camera pentru oaspeți unde așteptau nerăbdătoare două sticle de vin și un platou imens cu tot felul de gustări. Aveam în față un Merlot, vin demisec, roșu rubiniu, pe care l-am savurat împreună cu niște brânzeturi rafinate, lăsându-l să ne alinte papilele cu aromele sale de zmeură, coacăze negre și cireșe.
Un alt vin cu o delicatețe aparte era Feteasca Regală. I-am descoperit aromele sale florale de cireș și flori de câmp, dar și notele sale fructate de pepene galben și pere alătur de un file de somon. Acesta a fost epilogul călătoriei noastre printre vinuri și în istoria uneia dintre cele mai vechi companii viticole din județul Vrancea.
Beciul Domnesc este cea mai importantă companie viticolă din județul nostru, deține aproximativ 1.400 de hectare de viță de vie în podgoriile Cotești, Odobești, Panciu, dar și Huși, regiuni în care iau naștere vinuri de o calitate excepțională. Este mai mult decât un brand. În cei peste 70 de ani de existență a dezvoltat și a cizelat în permanență un portofoliu în care se regăsesc mai multe categorii de produse: vin, vinars, băuturi spirtoase și oțet.
A fost cea mai frumoasă experiență de care am avut parte în călătoriile mele pe aceste meleaguri străvechi. Este cea mai bună modalitate de a învăța și de a înțelege fascinanta lume a vinurilor, chiar dacă ești pasionat de viticultură sau nu. Te învață să apreciezi cu adevărat un vin atunci când este însoțit de preparatele potrivite, dar și munca oamenilor care de sute de ani depun eforturi ca noi, ceilalți să putem savura cele mai elegante și delicate licori.
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2025, ediția 30.
Surse foto, propria colecție și Beciul Domnesc.
Comentarii
Trimiteți un comentariu