Salina Târgu Ocna, Județul Bacău
Nu mai fusesem niciodată la Salina Târgu Ocna, așa că zilele trecute am hotărât să facem o vizită locului despre care auzisem de la TV și de la prietenii care au fost acolo în trecut. Eram tare curioasă să descopăr și eu "secretele acestei salinei. Așadar, am vorbit cu familia să petrecem o zi de neuitat într-o locație speciala, unică aș zice eu.
Ajunși acolo, ne-am îndreptat am achiziționat biletele și ne-am îndreptat spre locul de unde pleacă autobuzul care ne va conduce 3.1 km în salină, mai degrabă un orășel subteran aș zice eu. Acest "oraș" are o suprafață de 8900 mp și temperatură constantă de 12-13 grade Celsius. Eram curioasă, mă simțeam ca un copil care descoperă locuri tainice, locuri despre care auzisem de la alții. În interior am găsit o bisericuță, lacul cu apă sărată, un muzeu, un magazin de unde se pot achiziționa suveniruri pentru toate buzunarele.
Salina Târgu Ocna este o exploatare minieră a sării aflată în stațiunea balneoclimaterică Târgu Ocna din Județul Bacău. Este a treia cea mai mare salină și una din cele mai vechi din România, ce aparține Societății Naționale a Sării „Salrom” S.A. Deține cea mai mare bază de tratament din țară, amplasată în mina Trotuș la 240 m adâncime, ce oferă condiții pentru relaxare, mișcare și tratarea afecțiunilor respiratorii.În interior se află amenajat unul dintre puținele lăcașuri de cult din România construite în saline, cu hramul Sfintei Varvara, protectoarea minerilor. Mi-a atras atenția faptul că arată orice biserica, din ce văzusem la TV, la alte saline erau amenajate doar un altar.
Biserica a fost construită din inițiativa salariaților unității, în perioada 14 aprilie – 3 decembrie 1992, în inima masivului de sare, fiind prima biserica ortodoxă subterană din Europa realizată integral din sare.Credincioşii din zonă vin la Sfânta Liturghie sau la celelalte slujbe săvârșite în ea. Mai multe detalii aici
Salina Târgu Ocna este formată din labirinturi pline de surprize, dacă îți plac sporturile, cu siguranță poți petrece 1 zi întreagă aici fără să te plictisești. Se pot practica diferite sporturi, precum locuri unde se pot practica diferite sporturi precum fotbal, șah, tenis de masă, biliard, karting, minigolf, te poți da în leagăne și te poți delecta citind, salina având și o bibliotecă.
Salina găzduiești și o sală de spectacole ce poartă numele marelui actor Florin Piersic. Din păcate eu nu am avut ocazia sa asist la o piesa de teatru aici, timpul nu s fost de partea mea.Voiam să descopăr toate frumusețile acestui loc "sărat".
În una dintre galerii au fost amenajate un lac cu apă sărată și o cascadă foarte frumos luminată. Am încercat sa iau cu mine acest loc minunat în fotografii și filmulețe.
Scurt istoric:
Cea mai veche mărturie scrisă datează din anul 1380 și este constituită de un hrisov domnesc din care rezultă plata a unei cantități de 2000 ocale de sare pentru construcția unui pod de piatră la Garbovana, lângă Căiuți (lucrarea „Salinele noastre” autor C. Brosteanu
Dezvoltarea exploatării sării se înregistrează în timpul domniei lui Ștefan cel Mare. În anul 1502, spre sfârșitul vieții sale, domnitorul Ștefan cel Mare întărea privilegiul acordat ctitoriei de la Putna de a se aproviziona cu sare de la Targu Ocna.
Edificiul, terminat În 1855, spectaculos ca aspect, a impresionat prin trainicie si dotari si a fost denumit „Castelul ocnasilor”. Până în anul 1800 se lucra în doua ocne cunoscute sub numele de Ocna Talharilor și Ocna cu Brad, după acest an prin puțurile Sf. Gheorghe și Sf.Nicolae se trece la exploatarea Ocnelor Unite. Din anul 1850 începe extragerea sarii din Ocnita, prin putul Sf.Constantin.
În perioada 1875-1881 la Tg.Ocna s-a folosit o masina de extracție actionata de aburi; ea coborand și ridicand vasele de extracție la o adancime de 60 m. În 1881 are loc însă o mare inundație în Ocnele Unite, astfel se renunța la folosirea mașinii de extracție actionata de aburi. De abia în octombrie 1891 s-a pus în functiune o alta masina de extracție actionata cu aburi amplasată la gura puțului de extracție al camerei Carol, puț ce se dăduse În folosinta În anul 1889.
După 28.09.1884, data inaugurării caii ferate Adjud Tg. Ocna, sarea a fost transportată de la gura de extracție la gara Targu Ocna cu carele.
Anghel Saligny a fost proiectantul si executantul “Teledinamicului de la Targu Ocna” – primului funicular din Romania. A fost o realizare de excepție care a funcționat numai 11 ani (1885 – 1896), funicularul fiind înlocuit de o linie de cale ferată industrială pentru transportul sării de la magaziile salinei Targu Ocna la Halta CFR Salina.
Mai multe detalii despre istoria și tradițiile multiseculare în extracția și prepararea sării, puteți afla accesând acest link.
Trecând pragul muzeului sării ești învaluit în lumina cunoașterii. Aici poți afla date despre geneza, evoluția exploatării și prelucrarea sării, virtutile sale terapeutice și poți admira exponate interesante ce amintesc de trecut...
Baza de agrement îți oferă foarte multe opțiuni de relaxare, iar aici ne sunt prezentate câteva dintre aceastea. În acest loc adulții se pot relaxa, în timp ce copiii se pot juca în spațiile special amenajate pentru ei.
Din punct de vedere geografic, regiunea Târgu Ocna este situată la baza versantului estic al Carpaților Orientali, în zona Subcarpatilor Moldovei. Relieful este accidentat, având cote cuprinse între 400m-600 m.
Istoria acestor locuri da un plus frumusețe și mister orașului – statiune Târgu Ocna.
Localitatea a înflorit în stransă legatură cu intensificarea exploatarii sării. Pentru mai multe detalii puteți găsi aici
Pe final vă invit să urmăriți și câteva imagini din acest loc plin de mister.
Comentarii
Trimiteți un comentariu