Vinurile Beciul Domnesc, tradiția mesei de Crăciun și amintiri din copilărie


Mai sunt câteva săptămâni până la Crăciun, una dintre cele mai importante și așteptate sărbători din an. E acea sărbătoare pe care fiecare dintre noi o așteaptă cu mare nerăbdare pentru că Moșul vine cu cadourile mult dorite, iar adulții reflectă asupra lucrurilor bune și mai puțin bune petrecute în anul care tocmai se încheie și își fac planuri pentru cel ce urmează.

Însă, Crăciunului nu e doar despre cadouri și planuri de viitor. E despre celebrarea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, despre colindele care prevestesc acest important eveniment, despre familie și despre tradițiile specifice ținutului Vrancei, zona din care provin.

Îmi amintesc și acum cu mare drag de momentele frumoase petrecut alături de bunici. Ziua de Ajun era dedicată întotdeauna alegerii celui mai frumos brad. Colindam orașul până găseam cel mai frumos brăduț, pe care abia așteptam să-l împodobim, în timp ce bunica cânta cele mai frumoase colinde, luându-se la întrecere cu grupurile de colindători care treceau pragul casei.


După o zi plină de activități, seara eram nerăbdători să-l întâlnim pe Moș Crăciun, așa că ne ascundeam sub pat cu gândul că-l vom demasca. Credeți că reușeam? Ei bine, nu. Adormeam înainte ca el să se strecoare tiptil în cameră. În dimineața următoare, ne trezeam primii, curioși fiind de cadourile pe care le primisem și așa somnoroși cum eram, le deschideam unul câte unul.

Delicatese românești sofisticate, cu vinurile Beciul Domnesc asortate


Dar Crăciunul nu e doar despre credință, ci și despre tradiții păstrate din strămoși, mâncăruri delicioase și vinuri de viță nobilă, care fac casă bună cu cele mai sofisticate bucate tradiționale românești care fac parte din patrimoniul cultural al țării noastre și au legătură cu istoria, valorile și credințele românilor.

Fiecare regiune se mândrește cu preparate tradiționale din carne de porc, pe care gospodinele le pregătesc cu migală, și a celor mai delicioase deserturi, spun câte o poveste reflectând obiceiurile și tradițiile locale și îmbogățesc masa de Crăciun cu aromele lor.


Însă poporul român știe să aprecieze și să recunoască un vin bun, așa că în zi de mare sărbătoare, Beciul Domnesc dă savoare cu sortimente alese, din Podgoriile Moldovei culese. Cotești, Huși, Panciu, Odobești. Vinuri cu tradiție, încă din 1949 făurite, într-un loc cu istorie găzduite.

Din vremea lui Ștefan cel Mare datează, Monumentul Beciul Domnesc, locul în care istoria și tradiția înnobilează prezentul. Este crama simbol a viticulturii și vinificației românești face parte din regiunea cu cea mai mare suprafață cultivată cu viță de vie din România. Este unul dintre cele mai vechi edificii care are ca destinație, fiind inclus pe Lista Patrimoniului Turistic din România, ca monument de categoria A.

Tradiție în familie cu vinuri Beciul Domnesc companie și mâncăruri delicioase, de bunica pregătite


Îmi amintesc cu drag de anii, când atât bunica, cât și bunicul parcă intrau în priză. Începeau pregătirile pentru această importantă sărbătoare cu câteva zile înainte pentru că își doreau să respecte tradițiile moștenite din moși strămoși și să pună pe masă delicii culinare savuroase și vinuri premiate.

Bunicul era cunoscut pentru apetența sa pentru vinurile roșii, așa că de pe masă nu lipsea niciodată o sticlă din licoarea zeilor de pe masă. Spunea întotdeauna că vinul roșu este viață, armonie și binecuvântarea lui Dumnezeu oferită nouă, tuturor. 


De pe masa noastră festivă nu lipseau niciodată preparatele tradiționale, despre care bunica ne povestea că fiecare are propria sa istorie și semnificație culturală, dar și că tradiția tăierii porcului datează de pe vremea dacilor, fiind considerat simbolul divinității întunericului, care făcea ca puterea Soarelui să fie cea mai mică în ziua solstițiului de iarnă, cunoscută ca fiind și cea mai scurtă zi a anului.

Așa că din meniul nostru nu lipsesc niciodată sarmalele în foi de varză murată, sau viță de vie, pe care bunica le fierbea întotdeauna în oala sa de lut, pe plită, la foc mic, pe care le asorta cu afumătură. La acestea, bunicul venea mereu cu un Cabernet Sauvignon, un vin roșu-rubiniu care datorită aromelor sale de coacăze negre și vișine coapte și a notelor de vanilie, care se potrivește perfect preparatelor din carne roșie și vânat.

Un alt preparat tradițional românesc este piftia, sau cum îi spunem noi, moldovenii, răcitura, acea gelatină cu bucăți de carne de porc. Ea evidențiază ingeniozitatea fiecărei gospodine, iar a bunicii ieșea delicioasă. La acest fel de mâncare, bunicul avea întotdeauna un Merlot alături. Este delicat și armonios, iar aromele sale de zmeură, coacăze negre și cireșe.


Pinot Noir, este acel vin roșu-cărămiziu, demisec, care se servește la o temperatură cuprinsă între 16 și 18 grade, cu note cu nuanțele sale fructate de vișine și cireșe, dar și a notelor sale de violete, un sortiment pe care îl savura împreună cu toba sau caltaboșul pe care mamaia le pregătea conform tradiției.

Un alt simbol al bucătăriei tradiționale românești, în perioada Crăciunului, sunt cârnații de porc făcuți în casă, la prepararea cărora contribuiam și eu, dar și delicioasa friptură, pe care evident abia așteptam să le savurăm. La acestea,, tataia, așa cum îi spuneam noi, nepoții, asorta o Fetească Neagră, un vin roșu vișiniu, demidulce și seducător, datorită aromelor sale de prune uscate și mure bine coapte și note de scorțișoară.

Pentru desert bunica ne surprindea mereu cu deliciosul cozonac cu nucă, pe care îl cocea întotdeauna în cuptorul său pe lemne, pe care adulții îl asortau întotdeauna cu un pahar de vin fiert cu scorțișoară. Era momentul pe care noi, cei patru nepoți, aveam ocazia să o ascultăm pe bunica interpretând cele mai frumoase cântece dedicate Nașterii Mântuitorului IIsus Hristos.


Copil fiind, fascinația mea pentru poveștile bunicilor era din ce în ce mare. Adoram să-i ascult vorbind despre pasiunea lor pentru mâncarea și vinul de sărbători, așa că mi-am propus să respect cu sfințenie aceste tradiții.

Știți cum se spune, odată ce faci o promisiune, trebuie să o și respecți. Așa că în fiecare an cu ocazia Crăciunului, pregătesc pentru cei dragi delicioasele preparate tradiționale românești și ne amintim cu nostalgie de bunici și de poveștile lor.

Vă doresc ca în sfânta sărbătoare a Nașterii Domnului IIsus Hristos să-i aveți aproape pe cei dragi, să vă ofere un strop de liniște, bucurie și multă sănătate!

Surse foto: Beciul Domnesc și propria colecție.

Articol scris pentru SuperBlog 2024, ediția de toamnă.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Puterea de a dărui, sprijin pentru cei vulnerabili

Personalitate cu miros de Coconat & Orange Vibes, by Ziaja

Scriitor versus inteligența artificială -Prezent și viitor