Postări

Se afișează postări din aprilie 14, 2023

Pasca Băneasa, între tradiție și gust!

Imagine
Copil fiind iubeam sărbătorile petrecute în familie, deoarece bunicilor le plăcea să aibă alături copiii și nepoții, iar sărbătoarea Învierii Domnului nu făcea excepție. Erau momentele când noi, cei mici ne zbenguiam prin curte, iar cei mari, în special bunica, mama și mătușa pregăteau bucate specifice Paștelui. Printre delicioasele mâncăruri, de pe masa noastră nu lipsea tradiționala pască cu brânză și stafide, pe care bunica o pregătea în sâmbăta mare, proces pe care îmi plăcea să-l urmăresc de la început până în momentul când aceasta era scoasă din cuptor. Încă din acele vremuri adoram mirosul prăjiturilor sau al pâinii calde. Povești neștiute despre pască Odată cu trecerea anilor, curiozitatea mea în ceea ce privește proveniența acestui savuros preparat a devenit din ce în ce mai mare. Așa că bunica mi-a povestit că pasca sau azimă așa cum se mai numea aceasta, era un fel de pâine nedospită, mâncată de evreii religioși în timpul Paștelui evreiesc sau un cozonac special mâncat de cr