Pasca Băneasa, între tradiție și gust!


Copil fiind iubeam sărbătorile petrecute în familie, deoarece bunicilor le plăcea să aibă alături copiii și nepoții, iar sărbătoarea Învierii Domnului nu făcea excepție. Erau momentele când noi, cei mici ne zbenguiam prin curte, iar cei mari, în special bunica, mama și mătușa pregăteau bucate specifice Paștelui.

Printre delicioasele mâncăruri, de pe masa noastră nu lipsea tradiționala pască cu brânză și stafide, pe care bunica o pregătea în sâmbăta mare, proces pe care îmi plăcea să-l urmăresc de la început până în momentul când aceasta era scoasă din cuptor. Încă din acele vremuri adoram mirosul prăjiturilor sau al pâinii calde.

Povești neștiute despre pască

Odată cu trecerea anilor, curiozitatea mea în ceea ce privește proveniența acestui savuros preparat a devenit din ce în ce mai mare. Așa că bunica mi-a povestit că pasca sau azimă așa cum se mai numea aceasta, era un fel de pâine nedospită, mâncată de evreii religioși în timpul Paștelui evreiesc sau un cozonac special mâncat de creștini.


Făina se prepara din cinci tipuri de cereale, fiind supranumită pâinea săracilor. Însă odată cu trecerea timpului pasca a devenit nelipsită de pe masa de Paști. În prezent se prepară din aluat de cozonac, brânză, dar și alte și arome, iar simbolul folosit pentru a o decora este crucea, care amintește de momentul tragic al răstignirii Mântuitorului Iisus Hristos simbolizând sacrificiului Lui pentru iertarea păcatelor noastre.

Tot atunci mi-a dezvăluit secretul ei pentru a pregăti cea mai bună pască, cel care mă făcea să mă ling pe degete de fiecare dată când mâncam bunătățile Băneasa. Întotdeauna scotea toate ingredientele înainte cu câteva ore. Spunea că acestea trebuiau să fie la temperatura camerei. pentru ca aluatul să iasă așa cum își dorea.

Rețeta Băneasa pentru pasca bunicii

Ingrediente aluat:
4 oua,
55 g făină pentru cozonac Băneasa
1 pachet drojdie proaspătă,
150 ml lapte,
100 ml ulei,
100 g unt
200 g zahăr,
Un praf de sare,
Arome.

Umplutură:
1 ou,
300 g brânză,
Stafide,
Arome.

Un gălbenuș de ou pentru uns 

Mod de preparare:

De fiecare dată când pregătea această rețetă își dorea ca aluatul să iasă la fel de pufos precum cel de cozonac. Pentru început punea într-un bol făina 000 Băneasa pentru cozonac, adăuga drojdia proaspătă într-o cană în care se apusese laptele călduț pentru a o dizolva. 


Omogeniza făina Băneasa împreună drojdia și restul de lapte până aluatul prindea consistență, apoi punea untul și uleiul și bătea bine ouăle cu sarea și zahăru. Nu lipseau aromele, cele cu mirosul lor inconfundabil. frământând foarte bine toată compoziția și lăsându-o să crească timp de aproximativ 30 de minute.

În timp ce bunica frământa aluatul, ne spunea diferite povesti despre Sărbătoarea Învierii Domnului și despre cum Iisus a înviat din morți. Ne încuraja să ne bucurăm de acest moment unic, iar noi aveam senzația că retrăim acele evenimente prin intermediul poveștilor ei. De fiecare dată ne spunea că această mare Învierea Domnului se trăiește atât trupește, cât și sufletește și că întotdeauna binele va învinge. Erau și momente în care pur și simplu o rugan să ne încânte cu vocea ei angelică, așa că pasca Băneasa era desăvârșită pe ritmurile cântecelor bisericești, iar acest lucru ne dădea o stare de bine. Iubea să gătească cu Băneasa, iar asta se observa în absolut tot ceea ce ieșea din mâinile ei dibace.

Revenind la rețetă, pentru umplutură, omogeniza foarte bine brânza, oul, stafidele și puțin zahăr, apoi presăra aromele care dădeau gustul și savoarea întregii compoziții. Odată pus aluatul în tigaia pregătită din timp, făcea semnul crucii, simbolul jertfei Mântuitorului Nostru, apoi distribuită egal umplutura, în cele patru colțuri și introducea pasca în cuptorul preîncălzit.


Cum pasiunea pentru gătit s-a transmis în familia noastră din generație în generație, la fel și gustul Băneasa din preparatele savuroase pe care ni le pregătește în prezent scumpa noastră mamă. Pentru ea rețetele Băneasa sunt adevărate capodopere. 

Băneasa este brandul românesc cu o istorie de peste 3 decenii în domeniul morăritului, timp în care a devenit unul dintre cele mai apreciate nume atât pe piața autohtonă, cât și a producției de paste făinoase. De aproximativ 15 ani este și cel mai important producător de paste din România și întreaga zonă a Balcanilor.

Și v-am spus povestea mea, a rețetei savuroase, și-a bunicii mele iubitoare, de dulciuri făuritoare!

Articol scris pentru Competiția Spring SuperBlog 2023.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Tur Cultural de Sânziene în Vrancea arhaică

HotelRunner ajutorul de nădejde al pensiunii noastre!

Pregătiri pentru vacanță împreună cu Litoralulromanesc.ro