Pastele Băneasa, preferatele noastre


Încă din copilărie pastele erau preferatele noastre. Atât bunica, cât și mama le preparau așa cum știau mai bine. Pe vremea aceea nu știam mare lucru despre țara de origine pentru că în acea perioadă nu exista nici o sursă de informare.

Pe vremuri rețetele erau transcrise pe caiet și se moșteneau din generație în generație. Însă odată cu trecerea timpului locul caietului a fost luat de online, ceea ce ne ușurează foarte mult viața.

Fiind atât de pasionați de acest domeniu am vrut să aflăm istoria acestora și țara de origine, așa că am răscolit internetul. Istoria spune faptul că pastele făinoase erau cunoscute în Sicilia încă din anul 826, fiind preparate din grâul cultivat pe această insulă, dar sunt și persoane care cred că acestea sunt originare din lumea asiatică. contrazicând miturile conform cărora pastele au fost introduse în Europa în secolul al XIII-lea, în timpul invaziilor mongole și că au fost răspândite ulterior în Italia, unde au devenit extrem de populare. În prezent, pastele se fabrică în masă și sunt exportate la nivel mondial.


Cum era de așteptat, există și în țara noastră companii producătoare de paste. Una dintre acestea este Băneasa, fiind unul dintre cele mai apreciate nume în domeniul morăritului, dar și un important producător al pastelor făinoase, cu peste 30 de ani, propunându-și să ne oferi nouă, românilor gustul Băneasa care ne-a marcat copilăria.

Rețetele Băneasa au fost cele care ne-au inspirat de fiecare dată când ne gândeam la bunica, cea care pregătea cu mult drag cele mai gustoase paste. Tot ea a fost cea care o inspirat-o pe mama să continue tradiția.

Probabil că bunica știa câte ceva în privința beneficiilor pe care le oferă pastele, pentru că majoritatea rețetelor aveau la bază aceste minunății pentru că a lucrat într-o fabrică de paste făinoase, fiind modelator de fidea care aveau diferite forme. Printre acestea erau unele care erau pe placul fetițelor având forma unor păpușele.

Chiar dacă foarte mulți oameni cred că pastele sunt nesănătoase din cauza conținutului ridicat de carbohidrați, de fapt acestea au numeroase beneficii deoarece au un indice glicemic scăzut, eliberând energia de care corpul nostru are foarte mare nevoie.


Dacă în anii copilăriei rețetele erau simple, odată cu trecerea anilor au devenit din ce în ce mai sofisticate și la fel și preferințele noastre. Cea mai simplă rețetă cu care mama reușește de fiecare dată să satisfacă cele mai rafinate gusturi.

Rețeta cu care nu dă greș niciodată este cea de paste cu sos preparat în casă. Pune la fiert apa în care adaugă sare după gust, punând pastele doar în momentul când aceasta fierbe. În privința sosului, preferăm sosul de roșii asezonat cu puțină boia de ardei iute, piper și câțiva căței de usturoi tăiați cubulețe, în care putem adăuga conserve de pește sau fructe de mare, dar și diferite verdețuri sau legume.

Cu timpul am învățat să apreciem și alte tipuri de paste. Printre acestea se numără și cușcuș, despre care se știe că sunt granule preparate din făină de grâu dur și este originar nordul Africii, a devenit un aliment folosit și în bucătăriile europene. Este bogat în vitamine, minerale și fibre, acesta putând fi consumat și de vegetarieni.


Acesta se este folosit drept garnitură în diferite combinații de mâncăruri sau salate, având numeroase beneficii precum reducerea inflamațiilor, întărirea sistemului imunitar, reprezintă o sursă importantă de proteine, susține inima, susține slăbirea sănătoasă și îmbunătățește digestia.

Așa că de fiecare dată când ne dorim niște paste delicioase, mama gătește cu Băneasa, pastele fiind foarte ușor de pregătit, ele putând fi savurate atât la masa de prânz, cât și la cea de seară, fiind preferatele copiilor și adulților deopotrivă.

Articol scris pentru Competiția Spring SuperBlog 2023.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Tur Cultural de Sânziene în Vrancea arhaică

HotelRunner ajutorul de nădejde al pensiunii noastre!

Pregătiri pentru vacanță împreună cu Litoralulromanesc.ro