Beciul Domnesc Grand Reserve, tradiție, autenticitate și emoție
Sunt acele povești pe care actuala generație ar trebui să le prețuiască așa cum se întâmplă atunci când savurează vinul preferat apreciind aromele sale delicate îndelung maturat la barique și învechit în sticle. Sunt acei oameni pe care greutățile nu i-au ocolit, dar care au știut să-și facă viața frumoasă.
Ca să apreciezi cu adevărat moștenirea lăsată nouă de oamenii acelor vremuri fă o vizită muzeelor etnografice, unde vei avea parte adevărate lecții de viață și vei descoperi unelte pe care strămoșii noștri le foloseau la muncile câmpului sau în gospodărie și pe care în prezent doar le putem admira.
Sunt povești emoționante din care s-au inspirat generații și din care avem și noi de învățat că trebuie să găsim echilibrul perfect între trecut, prezent și viitor, provocându-ne să reflectăm asupra celor întâmplate. E ca Tămâioasa Românească, un vin alb dulce și aromat, care oferă complexitate în fiecare picătură.
Vrancea deține unele dintre cele mai vechi meșteșuguri populare tradiționale. Printre acestea se numără oieritul, cel mai bun caș afumat care-ți lasă gura apă doar dacă-l privești și pe care îl poți savura alături de un Sauvignon Blanc, un vin alb-verzui sec, proaspăt, datorită aromei oferite de notele florale și vegetale de soc, urzică și frunze de tomate, dar și ale migdalelor și citricelor.
O tradiție care a reușit să se mențină de-a lungul timpului, sunt frumoasele costume populare vrâncenești, vechi de sute de ani, care pot fi admirate în cadrul diferitelor expoziții, pe care oamenii munților le poartă cu mândrie la fiecare zi de sărbătoare sau eveniment important. Doar înțelepciunea și pasiunea pentru frumos fac ca din mâinile femeilor care trudesc cu migală luni de zile la crearea acestor costume, să iasă adevărate bijuterii. Mai mult de atât, organizează ateliere pentru a-i învăța și pe alți oameni acest meșteșug și a-l transmite mai departe generațiilor viitoare.
Tradiția viticolă a județului Vrancea
Pe de altă parte, vrâncenii se mândresc cu o tradiție viticolă veche de sute de ani și cu cea mai mare suprafață cultivată cu viță de vie, având un patrimoniu de aproximativ 27,000 ha, Vrancea a fost supranumită și „Țara Viei și Vinului”,
Când spui tradiție viticolă, inevitabil gândul zboară spre Beciul Domnesc, crama construită în timpul domniei lui Ștefan cel Mare, care odată cu trecerea timpului a devenit una dintre cele mai importante companii vinicole ale acestor meleaguri. Este cel mai bun exemplu al faptului că timpul nu stă pe loc, ci din contră, oamenii au știut cum să pună în valoare comoara moștenită de la strămoși.
Nu doar că au păstrat această comoară, ci au creat gama de vinuri Beciul Domnesc Grand Reserve, cu identitate proprie, care combină vechiul și contemporanul. Sunt vinuri premium născute din fascinantele povești ale dealurilor binecuvântate cu viță de vie ale ale ținutului Moldovei și reprezintă o adevărată moștenire a științei și a artei vinului.
Chiar și bunicul iubea tradițiile acestor locuri povestindu-mi adesea despre cât de mult aprecia savoarea vinurilor create de către specialiștii, vinuri maturate în barique și învechite în sticle. Ne spunea mereu că dacă-i oferi respect, vinul te va respecta, dacă-i oferi dragoste, te va iubi și el. Petrecea ore întregi contemplând vinul preferat. Era modul lui de-i spune „te iubesc”.
Așa că dacă te afli cumva prin zona Vrancei, poți opri câteva minute la Monumentul Beciul Domnesc și fă cunoștință cu tradiția acestor locuri, savurând în tihnă un Cabernet Sauvignon, un vin roșu a cărui eleganță și rafinament sunt reflectate de prezența aromelor puternice de vegetație sălbatică și a notelor oferite de către fructele de pădure.
Surse foto: propria colecție și Beciul Domnesc.
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2025, ediția 30.




Comentarii
Trimiteți un comentariu