Bucurie în farfurie cu Monini, tradiție românescă în stil italian
Mama spune întotdeauna că sarmalele sunt cea mai autentică formă de iubire învelită în frunze de varză murată, iar eu o cred, pentru că în fiecare an, ne adunăm în jurul mesei, tocăm carnea, degustăm și depănăm amintiri.
Dacă până acum respectam cu strictețe rețeta moștenită de la bunica, anul acesta, ne-am decis să adăugăm un strop de ulei de măsline extra-virgin sau cum i-am spus noi, o rază de soare italian în mijlocul iernii românești.
Sarmale cu parfum de Mediterană
Îmi amintesc că pentru bunica, untura era sfântă, însă eu am învățat, de-a lungul anilor, că tradiția poate fi păstrată și îmbogățită, fără a-și pierde identitatea. Așa că am preparat aluatul exact cum am văzut în copilărie: carne tocată, orez, ceapă călită, cimbru, piper și foi de dafin, doar că în loc de tradiționala untură de porc, am convins-o pe mama să adauge un strop de ulei de măsline Monini Classico, renumit pentru aromele sale echilibrate și armonioase, datorate fructelor. Când ceapa s-a înmuiat ușor, am simțit cum parfumul măslinelor a îmbrăcat ingredientele, iar sarmalele noastre au preluat puțin din aromele italiene, originare din Toscana.
Nici nu ne-am dat seama când am terminat de făcut sarmalele. Frunzele păreau că se înfășoară singure în jurul compoziției, iar oala grea de lut și plină cu faimoasele rulouri, abia aștepta să intre în cuptor, iar noi ardeam de nerăbdare să le înfulecăm.
În bucătărie, mirosea a iarnă, în sobă ardeau lemnele, Crăciunul se apropia cu pași repezi, iar sarmalele erau aproape gata, așa că am trecut la prepararea sosului roșu, în care am adăugat câteva linguri de Monini GranFruttato, pentru o notă mai intensă, preluând puțin din spiritul Italiei, care transforma orice preparat într-o sărbătoare.
Bucuria din spatele unei rețete tradiționale românești
Gătitul nu înseamnă doar gust, ci și timp petrecut alături de cei dragi, gesturile mici care unesc generații, amintirea bunicii, care m-a învățat întotdeauna că răbdarea este cel mai prețios lucru atunci când pui suflet în tot ceea ce faci, despre mama, care pune mereu câte puțin din fiecare ingredient, dar și despre mine, care mă străduiam să aduc Mediterana în fiecare farfurie, fără a lăsa tradiția să se piardă.
Crăciunul nu înseamnă doar împodobirea bradului, ci și mirosurile îmbietoare care adună toată familia în jurul mesei, În vreme ce mama, cu mâinile ei gârbovite de trecerea timpului, frământă aluatul pentru cozonac și sarmale, râsetele nepoților, care răsună din camera alăturată sau uleiul de măsline care sclipeste discret așezat pe masa veche de lemn, care aștepta să-i vină rândul, sunt lucruri care aduc bucurie și se observă prin gesturi sincere și nu în ultimul rând, în armonia dintre tradiție și inovare.
Magia Monini în bucătărie
Folosesc uleiul de măsline de foarte mulți ani și știu că este principalul ingredient utilizat în dieta mediteraneană, însă odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, am descoperit că poate fi un liant al bucuriei, stropul care adună familia în jurul mesei, dând un farmec aparte, chiar și celor mai vechi rețete.
În prezent, Monini este nelipsit din bucătăria noastră, iar preparatele de sărbătoare, fie că vorbim despre legumele coapte la foc domol, o salată de vinete cu maioneză sau la glazură fină pentru deliciosul cozonac, deoarece uleiul de măsline extra-virgin nu schimbă gustul tradițional, ci îi conferă o savoare aparte.
Italia în farfuria de Crăciun
Și iată-ne ajunși în sfânta seară de Ajun. Pe masă aștepta nerăbdătoare, oala mare de lut plină cu delicioasele sarmalele, abia scoase din cuptor. în timp ce din curte răsunau glasurile copiilor care interpretau colinde moștenite de la bunici și care vesteau Nașterea Domnului Nostru IIsus Hristos, iar noi avem satisfacția că totul ieșise exact așa cum ne-am dorit.
În fiecare an, pe masa noastră se regăseau aceleași preparate, oamenii dragi nouă alături și parfumul inconfundabil al frunzei fierte și ale mirodeniilor. Doar că de această dată, în povestea noastră de iarnă, s-a strecurat Monini, cu aromele sale italiene, care aducea cu el, echilibrul perfect între gust, sănătate și bucuria de a fi împreună.
Și uite-așa, am transformat o iarnă rece și un Crăciun cu multă zăpadă, într-o vară italiană, cu soare din belșug, folosind doar câteva picături de ulei de măsline. Pentru că magia acestei sărbători, este despre a dărui tot ceea ce ai mai bun și mai frumos. Cu Monini, fiecare rețetă devine o poveste în care rolul principal îl are gustul de acasă și parfumul Mării Mediterane.
Surse foto Monini și https://www.libertatea.ro, editare în Canva.
Articol scris pentru competiția SuperBlog 2025, ediția #31.




Comentarii
Trimiteți un comentariu