Italia în farfurie: cu un strop de Monini
Ce se întâmplă în momentul în care tradiția italiană întâlnește pofta de mâncare sănătoasă? Află întreaga poveste și descoperă cea mai simplă, gustoasă, sănătoasă și plină de arome rețetă în care Monini și-a pus amprenta din plin.
Un strop de soare italian în bucătăria mea
Iubesc diminețile petrecute în bucătărie admirând soarele cum răsare și savurez aromelele delicate ale unui cappuccino, în vreme ce prin geamul întredeschis o adiere de vânt mișcă ușor frunzele de busuioc din ghiveci. Razele timide ale soarelui ating faianța albă și-mi mângâie suav fața, iar pe masă îmi face cu ochiul timid, o sticlă plină cu ulei de măsline, care-mi șoptește încet „a venit momentul micului-dejun”.
Deși pasiunea mea este gătitul, uleiul de măsline a fost o revelație târzie. Ani întregi am preparat rețete moștenite din familie, respectând tradiția cu strictețe. Am descoperit magia uleiului de măsline într-o vară, pe când îmi petreceam vacanța în Umbria, una dintre dintre zonele pitorești din Italia, unde am avut norocul să gust dintr-o bruschettă preparată sub ochii mei de o bătrânică cu maini aurii. Pe pâinea caldă trona un strop de ulei auriu, dens, cu aromă intensă. „E Monini”, mi-a spus zâmbind, ca și cum mi-ar fi oferit o cheie spre un alt univers.
Din acel moment, Moninia devenit mai mult decât un ingredient în cămara mea. El a devenit parte din povestea mea și mă ajută să mă redescopăr din punct de vedere culinar. Uleiul de măsline extra-virgin este acel „ceva” care poate transforma o banală salată de roșii într-o explozie de prospețime. Este nota finală pe care o adaug pastelor noastre preferate, fie cu legume sotate, cu sos alb sau roșu. Este stropul perfect pe o supă cremă de linte, inspirată din dieta mediteraneană.
Îl aleg deoarece știu că principalul ingredient folosit la fabricarea lui, sunt măslinele atent selecționate și presate la rece. Pentru mine, gătitul sănătos înseamnă să aleg numai ingrediente care hrănesc nu doar trupul, ci și sufletul, iar uleiul de măsline extra-virgin îmi oferă atât autenticitate, cât și echilibru.
Îmi amintesc și acum seara în care am gătit pentru cei mai buni prieteni, fiecare cu preferințele sale culinare. Unii au preferat una din rețetele bunicii, la care am asortat un sos de iaurt cu usturoi și câteva picături de ulei aromatizat cu lămâie. A fost o fuziune neașteptată între tradițional și modern, între România și Italia.
Însă au fost prieteni care au optat pentru salată, așa că am cotrobăit prin cămară, unde știam că se aflau o conservă cu năut fiert, baby spanac, ardei roșu gras, usturoi și o lămâie. Am scurs și clătit repede năutul pe care l-am pus într-o tigaie antiaderentă, încinsă în prealabil, lăsându-l să se rumenească câteva minute. Peste acesta am pus la călit timp de un minut ardeiul tăiat fâșii, și usturoiul ras. După ce am stins focul, am adăugat baby spanacul care s-a înmuiat ușor în tigaia fierbinte. La final am pus zeama de lămâie și câteva picături de magie, amestecând întreaga compoziție.
A fost o seară în care toată lumea s-a simțit foarte bine iar cele două feluri de mâncare au dispărut din farfuriile invitaților în doar câteva minute. Și da, s-a lăsat cu întrebări și multe curiozități despre proprietățile uleiului extra-virgin de măsline de la Moreti, iar acest lucru mi-a bucurat sufletul.
Erau genul de preparate care nu făceau pe nimeni să se simtă vinovat după. Uleiul le făcea să pară ușoare și în același timp foarte hrănitoare, pline de texturi și arome fine. Monini a fost ingredientul care a dat suflet celor două feluri de mâncare. Îi simțeam aroma suavă în fiecare înghițitură, fără să acopere gusturile celorlalte ingrediente. Le închega și le dădea acea savoare care ne făcea să mâncăm și degetele.
Aceasta a fost cea mai bună modalitate prin care am învățat, că în spatele fiecărei alegeri culinare se ascunde o întreagă filozofie de viață. Am ales Monini pentru că prețuiesc simplitatea cu gust, pentru că vreau ca mâncarea mea să fie sănătoasă fără a fi plictisitoare și pentru că iubesc să explorez tradiția poporului italian. Fie că pregătesc o salată caldă sau doar o felie de pâine prăjită cu o roșie zdrobită și câteva picături de ulei aromatizat cu busuioc, sunt sigură că am făcut cea mai bună alegere.
Atunci când deschid sticla de Monini, simt mai mult decât mirosul măslinelor. Simt vara italiană, tradiția păstrată cu grijă din 1920 încoace, mâinile celor care au cules, presat și gustat, desăvârșind cu eleganță și rafinament ingredientul a cărui arome dă un bust de sănătate fiecărei rețete. Și mai simt respectul pentru natură și pentru bucătăria sinceră.
Și poate, într-o lume grăbită în care predomină incertitudinea și haosul, un strop de ulei de măsline extra-virgin Monini este exact ceea ce avem nevoie ca să ne amintim că ceea ce contează cu adevărat sunt gustul, oamenii, amintirile frumoase și alegerile care ne fac bine.
Surse foto: Monini și propria colecție, editare în Canva.
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2025, ediția 30.
Comentarii
Trimiteți un comentariu