Brutăria și Centrul Arima, ajutorul oamenilor speciali!


Deși sunt o persoană cu dizabilități, am încercat mereu să fac lucruri pentru a-mi face viața mai frumoasă, ceea ce cu timpul m-a făcut să am încredere în mine.

Dar pentru a-mi îndeplini această dorință, în urmă cu aproximativ nouă ani, împreună cu câțiva prieteni, care aveau diverse probleme de sănătate am înființat un grup civic, care și-a propus să îmbunătățească viața acestor persoane.

Am făcut nenumărate demersuri pentru accesibilizarea stradală, dar și a obiectivelor importante din orașul în care locuim. Însă suntem preocupați și de incluziunea socială.

Prin incluziune socială se înțelege respectarea statutului și a drepturilor tuturor oamenilor dintr-o societate, care ar trebui să aibă oportunitatea de a participa în mod relevant la viața acesteia și de a se bucura de un tratament egal cu ceilalți oameni. Acest lucru este valabil inclusiv pentru persoanele cu autism.

Ce este autismul?

Ca și mine, cu siguranță sunt multe persoane care știu foarte puține lucruri despre autism și cum se manifestă. Ei bine, am aflat faptul că este o tulburare de spectru autist (TSA) și că este o dizabilitate complexă de dezvoltare a creierului care afectează comunicarea, interacțiunea socială și comportamentul unui copil.

Persoanele cu autism pot avea abilități de învățare, gandire și rezolvare a problemelor superioare, iar o parte dintre aceste persoane pot fi supradotate într-un anumit domeniu, în timp ce o parte dintre acestea pot avea deficiențe severe. Prin urmare, unele persoane cu tulburare de spectru autist vor avea nevoie de mai mult ajutor în viața de zi cu zi, decât celelalte.

Sursă foto: Centrul de Educație pentru Viață Arima

Ajutor pentru o viață mai bună!

Pentru ca persoanele cu autism să ducă o viață normală este nevoie de foarte multe ore de terapie car în cele mai multe cazuri se va desfășura pe durata întregii existențe.

Pentru ca acest lucru să fie posibil, au fost înființate centre care să ofere exact ceea ce acești copii, fie că sunt adolescenți și adulți au mare nevoie. Un astfel de loc estea este Centrul de Educație pentru Viață Arima care pe lângă integrarea socială, oferă beneficiarilor terapie Son-rise (terapia prin joc și joacă), terapie comportamentală, pianoterapie, terapie de integrare senzorială, logopedie, terapie ocupațională și grup de socializare.

În cadrul acestui centru se află și o brutărie unde adulții cu autism învață meseria de brutar și cum să se integreze într-un colectivitate. Brutăria Arina s-a înființat acum un an, odată cu deschiderea centrului mai sus amintit, iar până în prezent a ajutat aproximativ 6 tineri cu nevoi speciale să aibă un loc de muncă. Aici cei cu autism și nu numai sunt învățați cum să prepari dulciuri delicioase, cum ar fi cozonaci, prăjituri, sau chiar macarons. Pentru doritori, produsele pot fi comandate telefonic, prin mesaj pe pagina sau email la comenziarima@gmail.com, acestea putând fi expediate oriunde în țară.

Sursă foto: Brutăria Arima

Acești oameni, chiar dacă au nevoie de ajutor, sunt speciali prin felul lor de-a fi, iar integrarea lor în societate stă doar în puterea noastră. Nu se vor simți ca niște „extratereștri” cu bine zicea un prieten în fotoliu rulant acum ceva timp când le vorbea invitaților în cadrul unui eveniment ce a avut ca temă accesibilizarea și incluziunea persoanelor cu nevoi speciale, eveniment care a avut loc acum câteva săptămâni. Orice om care are o deficiență, are automat un hobby sau o pasiune.

Însă acești oameni inimoși au și ei la rândul lor nevoie de ajutor pentru a face bine și pe viitor, așa că pe data de 11 decembrie va fi organizat evenimentul „Salvează! Donează! Dansează!” prin care va avea ca scop salvarea Centrului și strângerea de fonduri pentru înființarea unui „Campusului integrării sociale” care va oferi locuințe, locuri de muncă, terapie și spații recreaționale și de divertisment adulților cu autism și alte tulburări de dezvoltare, dar și pentru tinerilor proveniți din centre de plasament.

Oamenii sunt speciali, indiferent de problemele de sănătate pe care le au, iar integrarea socială este cel mai important beneficiu pe care îl poți oferi.

Articol scris pentru Competiția SuperBlog 2022 - Proba Extra-concurs - Brutăria - Brutăria și Centrul Arima - un loc pentru integrare de la mic la mare - Sponsor SC Arima SRL.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rezervația Naturală Focul Viu, Andreiașu de Jos, Județul Vrancea

Tur Cultural de Sânziene în Vrancea arhaică

HotelRunner ajutorul de nădejde al pensiunii noastre!