Persoanele cu dizabilități la teatru


Nu este pentru prima dată când intru în clădirea Teatrului Municipal Maior Gheorge Pastia, însă miercuri 22 februarie am asistat pentru prima dată la o piesă pusă în scenă pe sceastă magnifică scenă.







Piesa pusă în scenă de către trupa de actori a teatrului focșănean și s-a numit „Steaua Fără Nume” de Mihail Sebastian, o comedie și în același timp o poveste de dragoste care din păcate nu are un final fericit.



Sala de spectacole s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru publicul dornic de a se desfăta și în același timp de a se relaxa urmărind o piesă de teatru de bună calitate,
Cât despre mine, chiar dacă mai fusesem la această piesă acum câțiva ani la Ateneu, s-a dovedit a fi o experiență inedită, datorită faptului că mă aflam în splendida sală de spectacole a Teatrului Municipal, printre acei oameni minunați.
La ieșirea din sala de spectacole m-am întâlnit cu bunul meu prieten Răzvan și Silvia, o altă bună prietenă.



Fiind o persoană care se deplasează într-un fotoliu rulant, Răzvan își dorea de foarte mult timp să meargă la teatru, însă din păcate nu putea face acest lucru pentru că sala de spectacole se află la etaj.
După multe patru ani de insistențe care au constat în formularea unei petiții, 12 adrese trimise către primărie respectiv teatru și două articole de presă, nu ne-am pierdut speranța. 
Abia anuul acesta grupul Dizabil.Eu Vrancea a primit din partea primăriei vestea cea mare, aceea că a fost achiziționat un dispozitiv cu ajutorul căruia persoanele cu mobilitate redusă vor putea avea în sfârșit acces în sala de spectacole a teatrului.
Astfel Răzvan a decis să meargă la acest spectacol și totodată să testeze acest dispozitiv.


Iată ce povestește el după această experiență: „Nu am cuvinte să vă spun cât de bine a fost. Pentru început acel dispozitiv folosit urcatul/coborâtul scărilor este ceva foarte fain. Mișcarea se face foarte ușor. Este un adevărat ajutor persoanelor într-un scaun cu rotile. Odată ajuns în sală am fost foarte încântat, văzusem poze cu sala de spectacole, însă atunci când o vezi cu ochii tăi e mult peste orice așteptare. Iar piesa de teatru a fost peste orice așteptare. Pe deasupra am avut norocul de a urmări niște actori care m-au împresionat.” a povestit Răzvan pe contul sau de Facebook.
Cu această ocazie vă prezint și câteva imagini cu modul în care funcționează acest dispozitiv.


Cu această ocazie, pot să vă spun că „adulții cu handicap beneficiază de bilete de intrare la spectacole, muzee, manifestări artistice și sportiveastfel: 1. adultul cu handicap grav sau accentuat, precum și persoana care îl însoțește beneficiază de gratuitate. 2. adultul cu handicap mediu și ușor, benefifiază de bilete de intrare în aceleași condiții ca pentru elevi și studenți.”
Așadar, de acum persoanele cu dizabilități pot merge și ele la teatru.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Tur Cultural de Sânziene în Vrancea arhaică

HotelRunner ajutorul de nădejde al pensiunii noastre!

Salina Târgu Ocna, Județul Bacău