Coreea din inima orașului București: Experiență culinară autentică la Restaurantul Korean Seoul

Sunt o gurmandă din fire, așa că îmi place să experimentez tot felul de mâncăruri. Așa că astăzi te invit să intri în tainele culturii și tradițiilor culinare coreene puse foarte bine în valoare de Restaurantul Koreean Seoul. Cum a fost acolo și cum ne-am simțit, te invit să descoperi citind acest articol.


Prima impresie: un colț de Seul la câțiva pași de Calea Victoriei


Era o seară mohorâtă de toamnă, iar eu îmi propusesem să-mi invit familia și prietenii la cină, pentru că aflasem din întâmplare de existența unui restaurant coreean și-mi doream să explorăm împreună cultura, tradițiile și mâncărurile despre care aflasem și văzusem la televizor sau în vlogurile creatorilor pasionați de călătorii.

Abia intrați în restaurant, cu toții aveam senzația că pătrundem într-o lume plină de mister. Decorul elegant, cu accente din lemn și lumina caldă ne-au făcut să uităm de frigul de afară și că ne aflam într-un restaurant coreean din București. Oriunde priveam în jurul nostru observam mesele mari, cu grătare încorporate, care adunau oamenii ca într-o poveste.

După ce ne-am așezat la masă l-am văzut venind spre noi pe unul dintre ospătari, originar din Coreea, care ne-a întâmpinat cu un zâmbet larg și un ritual simplu și cu multă pasiune și emoție în glas, ne-a prezentat fiecare preparat în parte, ca și cum ar fi vorbit despre propria sa viață.


Korean BBQ, spectacolul focului și al prieteniei


De îndată ce ne-am așezat la masă, am asistat la ceea ce coreenii numesc Korean BBQ, un ritual care în tradiția locală este cea mai bună modalitate de conectare între oameni. Pe grătarul încins aflat chiar în fața noastră sfârâiau feliile fragede, tăiate subțire din carnea provenită de la burta porcului, numită Samgyeopsal, care se rumeneau ușor, urmând ca la final să fie unse cu un strop de ulei de susan. Se auzea un sunet care parcă, ne hipnotiza, iar mirosul devenea din ce în ce mai îmbietor.

Aceea a fost clipa în care ospătarul ne-a povestit că în tradiția poporului corean acest ritual poartă denumirea shared dining și ne-a îndemnat ca fiecare dintre noi, să gustăm din preparatele aflate pe masă. Era cel mai bună oportunitate de a împărtăși bucuria, de a fi împreună, nu doar de a savura mâncăruri tradiționale.

În timp ce carnea noastră se gătea încetișor, am luat câte o frunză de salată, pregătind cu migală faimoasele ssam, acele pachețele în care urma să învelim carnea, puțin usturoi crud, pastă picantă gochujang, preparând nelipsitul kimchi tradițional, iar fiecare îmbucătură era combinația perfectă între foc și echilibru.


Kimchi, sufletul bucătăriei coreene


Pe masă ne așteptau banchan, niște garnituri servite gratuit, care simbolizează ospitalitatea poporului corean, iar printre acestea se numără și kimchi fermentat natural chiar în incinta restaurantului. Gustul său intens, ușor picant și puțin acrișor, dau energie fiecărui preparat în parte.

Cu această ocazie ospătarul, ne-a povestit că în țara lor natală, rețeta de kimchi se transmite din generație în generație, preparându-se toamnă. Așa că pentru acest popor, nu e doar un aliment, ci o lecție despre răbdare, echilibru și sănătate, deoarece este bogat în probiotice, benefice pentru sistemului imunitar.


O masă ca într-o K-Drama


Seara noastră a continuat frumos, iar următoarea alegere au fost Japchae, niște tăiței de sticlă preparați din cartof dulce, trași la tigaie cu legume și carne, care ni se dezvăluiau precum un dans al culorilor și al texturilor. Lângă el, am primit o porție delicioasă de Tteokbokki, o explozie dulce-picantă de orez moale și sos roșu vibrant.

Din când în când aruncam câte o privire iscoditoare spre mesele alăturate observând discret bucuria de pe fețele clienților, în timp ce găteau bucățile de carne și ciocneau pahare de soju, o băutură tradițională coreeană și pentru câteva clipe, m-am imaginat într-un serial K-Drama, unde muzica se aude în surdină și lumini calde, dându-ne senzația că eram în Coreea, dar fără a călători mii de kilometri cu avionul.

Desertul care te face să zâmbești


Seara petrecută împreună, s-a încheiat frumos cu Hotteok, niște clătite umplute cu zahăr brun, miere și nuci. Încă de la prima mușcătură, am simțit cum aroma dulce și crocantul fin al nucilor se îmbină perfect cu ceaiul de orz prăjit. Era cel mai frumos mod de a încheia o seară mohorâtă de toamnă petrecută alături de cei dragi.



Când am ieșit din restaurant aveam senzația că mirosul susanului și al usturoiului ne urmăreau. Era amintirea celei mai frumoase seri petrecută alături de cei dragi. Acolo am avut parte de o experiență culinară asiatică autentică.

Așa că, dacă ești în căutarea unui restaurant coreean în București și vrei să evadezi pentru câteva ore într-o atmosferă autentică, te invit să treci pragul Restaurantului Korean Seoul, un local în care bucătăria coreeană, cultura și tradițiile acestui popor, fac casă bună. De la ritualul Korean BBQ, la savoarea inegalabilă a Kimchi sau a banchan-urilor, fiecare preparat îți va dezvălui cum arată Coreea din inima Micului Paris.

Surse foto Restaurant Korean Seoul, website și Facebook, editare în Canva.

Articol scris pentru competiția SuperBlog 2025, ediția #31.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O iubire adolescentină

călătorie printre vinuri și în istoria Cramei Beciul Domnesc

Vasco Tranlator, sau cum doi străini devin cei mai buni prieteni