Eșecul, cel mai bun mentor spre succes


Abia terminasem de construit pensiunea destinată persoanelor cu dizabilități și lucrurile păreau să meargă perfect din toate punctele de vedere, însă după câteva luni am constatat că nu era chiar așa. Dacă la început clienții erau foarte mulțumiți, iar recenziile foarte bune, dintr-o dată visu frumos a început încet, încet să se năruiască. Eram la un pas de eșec.

În acel moment am luat decizia de a face o pauză pentru a reflecta puțin asupra acestei situații, ca mai apoi să revin în forță pe piața horeca cu o nouă viziune și idei noi de business. Aveam în minte deja cele două experiențe ale lui Cosmin Răileanu, în emisiunea „Imperiul Leilor”, așa că mi-am propus să-i urmez exemplul și să nu las eșecul să-mi ruineze visul.

Cosmin este CEO și fondatorul Vindem-Ieftin.ro, primul market network în domeniul materialelor de construcții care oferă toată gama de produse pentru construcții civile și industriale, de la materiale pentru structură și fundație, până la acoperiș, pe care le poți comanda online, stând confortabil acasă.


Compania a dezvoltat și o vastă rețea de Depozite Virtuale, un concept unic pe piața materialelor de construcții din România, menit să revoluționeze comerțul cu acest tip de materiale, fiind o afacere la cheie destinată freelancerilor pasionați de inovare.

Revenind la experiențele lui Cosmin din cadrul emisiunii „Imperiul Leilor”, dacă în prima sa apariție din anul 2020 investitorii nu i-au acordat prea multe șanse de a-și vedea visul devenit realitate. A părăsit studioul emisiunii cu o dorință și mai mare de a demonstra că această companie nu era doar o idee ambițioasă, ci o afacere care ar putea schimba regulile în domeniul materialelor de construcții.

Cu lecția învățată și multe realizări la activ, Cosmin s-a prezentat doi ani mai târziu în cadrul aceleiași emisiuni, stârnind interesul investitorilor. Deși a primit trei oferte de investiții, el a a luat decizia de a continua singur dezvoltarea acestei afaceri.


Experiențele prin care a trecut Cosmin, dar și modul lui de a gândi m-au ajutat foarte mult în revigorarea și creșterea afacerii reușind să le demonstrez tuturor ceea ce poate face un antreprenor atunci când știe exact ceea ce are de făcut. 

În momentul în care afacerea mea era în picaj, am fost ferm convinsă că eșecul era inevitabil, iar viața mea lua o turnură la care nimeni nu se aștepta, iar asta mă afecta profund. Deși îl percepeam eșecul ca fiind un eveniment negativ, eu știam că poate fi o sursă valoroasă de a învăța lucruri noi care mă vor ajuta să mă dezvolt din toate punctele de vedere.

În cazul meu, a fost vorba și de un eșec pe fond emoțional, adică eram dezamăgită, frustrată, tristă și-mi era rușine de situația în care mă aflam. În acele momente mă gândeam la dezamăgirea pe care le-o adusesem persoanelor cu dizabilități care au crezut în mine și proiectul meu.


Sursă foto, Cosmin Răileanu

Eșecul mi-a oferit foarte multe oportunități din care am avut multe de învățat ajutându-mă să identific punctele slabe și strategiile eficiente pentru viitor. Am știut cum să depășesc starea în care mă aflam pentru a putea face față provocărilor care vor urma. Dacă l-aș fi văzut ca pe un obstacol, aș fi avut nici un motiv pentru a continua. În schimb, l-am văzut ca pe o oportunitate de creștere, iar acest lucru a fost motivația de a încerca din nou.

Pentru mine, eșecul nu a fost un capăt de de drum, ci doar o parte a călătoriei mele spre succes. Modul în care am gestionat situația m-a definit și m-a ajutat să cresc. Pentru a trece cu bine peste această stare de spiri, am avut nevoie de ajutorul familiei, al prietenilor, dar și al unui profesionist și nu m-am lăsat descurajată.

Așa că după o analiză aprofundată asupra impasul în care mă aflam cu afacerea, am reușit să depășesc cu brio toate piedicile și să mă redresez. Însă toate acestea nu ar fi fost posibile, dacă nu aveam parte de ajutorul specialiștilor în domeniul horeca.


Sursă foto, Cosmin Răileanu

Acum totul funcționează exact așa cum am visat, pensiunea e tot timpul sold out, iar eu am luat decizia de a construi astfel de pensiuni și în alte zone ale țării, pentru ca să aibă parte cât mai multe persoane cu dizabilități de momente de relaxare și vacanțe de neuitat în zone cu peisaje de vis.

Revenind la Cosmin și prezența lui în cadrul emisiunii „Imperiul Leilor” din anul 2020, dacă aș fi fost investitor, l-aș fi încurajat și i-aș fi dat câteva sfaturi care l-ar fi ajutat să treacă peste toate obstacolele și perioadele grele prin care trece un antreprenor aflat la început de drum, pentru a-și vedea visul realizat.

Pentru început i-aș fi explicat faptul că frica de eșec este rezultatul unor experiențe trecute, al unor așteptări nerealiste sau al presiunii sociale. De mici, am fost învățați faptul că greșelile sunt ceva rău și că trebuie să evităm eșecurile cu orice preț. Dar în realitate, un antreprenor de succes, trece prin numeroase situații de acest gen înainte să ajungă în vârf. Primul pas pe care va trebui să-l urmeze pentru a putea depăși frica va fi să conștientizeze existența ei, să o accepte și să o înfrunte. Eșecul nu este o rușine, ci o oportunitate de a învăța ceva nou.


Un alt sfat ar fi fost acela de a nu-și facă planuri sau strategii pentru momentele în care e posibil ca afacerea să nu funcționeze. Cel mai important este să fie pregătit mental pentru a face față situațiilor dificile, deoarece îi va fi mult mai greu să-și depășească propria dezamăgire decât să-și revigoreze afacerea.

Totodată, i-aș spune că deciziile nu trebuie luate pe fond emoțional, deoarece atunci când va apărea un obstacol, primul instinct va fi acela de a lua o decizie pripită, dăunând afacerii, pentru că va avea parte de foarte multe neplăceri pe termen lung și va avea nevoie de o pauză pentru a analiza la rece, tot ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă și pentru a înțelege motivele care stau în spatele acestui eșec și dacă ar fi putut preveni această situație.

O greșeală des întâlnită este aceea de a-și asuma riscuri luând decizii impulsive, fără o analiză atentă sau de a-și planifica toate acțiunile în prealabil.. Cei mai buni și inovatori antreprenori își calculează riscurile, bazându-se pe date, experiența acumulată de-a lungul timpului și intuiție.


Este important și modul în care antreprenorul face referire la eșec. Asta poate influența capacitatea de asumare a riscurilor. O viziune orientată spre creștere l-ar fi ajutat pe Cosmin să vadă provocările drept oportunități și să înveți din greșeli.

Nici un antreprenor nu se poate lăuda cu faptul că are o afacere de succes, încă de la început și va recunoaște că nu s-a confruntat cu neplăceri. Eșecul nu ocolește pe nimeni, iar una dintre greșeli este aceea că dacă face un pas înapoi e posibil să influențeze decisiv funcționarea afacerii, de aceea, după ce va trage concluziile de rigoare și va învățat ceva din această experiență și să meargă mai departe.

Așadar, dacă citești acest articol și te afli în pragul eșecului, nu uita că ține doar de tine cum gestionezi această situație. O neîmplinire îți oferă oportunitatea de a învăța, de a fi rezilient în tot ceea ce faci. Un pas important pentru vindecare, este acceptarea, iar asta te va ajuta să mergi mai departe. Dă frâu liber emoțiilor și nu ezita să ceri ajutorul celor din jur. Eșecul nu este un capăt de drum, ci doar călătoria ta spre succes. Felul cum gestionezi te va ajuta în viitor. Și nu uita, dacă ești perseverent și determinat, îl poți transforma în succes.


Tu ai avut parte de vreun eșec? Cum te-ai simțit în acele clipe? Ce măsuri ai luat ca să depășești dificultățile?

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2025, ediția 30.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Vinurile Beciul Domnesc, tradiția mesei de Crăciun și amintiri din copilărie

Personalitate cu miros de Coconat & Orange Vibes, by Ziaja

Puterea de a dărui, sprijin pentru cei vulnerabili