Vrancea și frumusețea acestor meleaguri străvechi!

 Acum câteva săptămâni, cu ocazia Turului Cultural de Sânziene, organizat de către Asociația Eu, Tu și Ei, am avut prilejul de a călători prin locuri în care nu am mai fost până atunci și am descoperit peisaje care pur și simplu îți taie respirația și te lasă fără cuvinte.

Județul Vrancea nu are doar peisaje uimitoare, ci și o istorie tumultoasă pe care puțini dintre noi o cunosc.

Prima atestare documentară a județului Vrancea datează din data de 2 iuluie 1431, când într-o scrisoare în limba latină, descoperită de către istoricul Constantin C. Giurescu, în care voievodul Transilvaniei Ladislau Apor anunță pe judele Brașovului faptul că Alexandru cel Bun a concentrat trupe spre Putna (Putnam). Voievodul Apor a aflat știrea de la câțiva locuitori din Transilvania ce „au ieșit pe drumurile Vrancei” („per vran Varancha”).

Istoricii și cercetătorii sunt de părere că acest cuvânt face parte din trecutul lexical traco-dac, vran însemnând pădure/munte. Poate acest lucru explică de ce în scrierile timpului Vrancea mai era numită  „Pământul cu păduri bogate” sau „Pădurea Neagră”.

Vrancea poate fi considerată leagănul celui mai expresiv poem al etnogenezei românești „Miorița”. Una dintre cele câteva sute de variante ale acestei balade regăsite în creația populară vrânceană, a fost culeasă pentru întâia oară de către Alecu Ruso la Soveja, în 1846, trimisă lui Vasile Alecsandri și apoi publicată în culegerea acestuia „Poezii populare”.

Vrancea este un pământ cu o istorie bogată. Actualul județ cuprinde, în proporție de două treimi fostul Ținut Putna (mai târziu județ), având ca nuleu de constituire Țara Vrancei, la care s-a adăudat, în 1968, o parte din fostul județ Râmnicu-Sărat. Vrancea istorică localizată în partea de nord-vest a acestuia, a existat ca stat țărănesc autonom, stăpânind în comum un singur trup de moșie, înainte de întemeierea Țării Românești și a Moldovei. Ținutul Putnei a intrat oficial în hotarele Moldovei, cu autonomia amintită, la 10 martie 1482, când Ștefan cel Mare a stabilit granița cu Țara Românească pe râul Milcov, adăugându-i-se ulterior trei regiuni: Vrancea istorică, regiunea de răsărit (Olteni) și Ținutul Adjudului.

La 24 aprilie 1574, la Jiliște, lângă Focșani, Ion Vodă cel Cumplit (1572 - 1574) a obținut o victorie strălucită împotriva oștilor turcești. Istoria consemnează în aceste locuri și alte evenimente memorabile: trecerea prin Ținutul Putnei și prin Focșani a lui Mihai Viteazul, în 1600, în drumul său victorios pentru realizarea unirii într-un singur stat a Țării Românești, Moldovei și Transilvaniei.

Între anii 1714 și 1734, vrâncenii au luptat împotriva cotropirii de către maghiari a unor munți dăruiți de către marele voievod, iar în primele două decenii ale secolului XIX au luptat pentru ieșirea de sub „boieresc”, Vrancea fiind făcută danie visiternicului Iordache Russet Roznovanu de către domnul Constantin Ipsilanti. Între evenimentele de seamă petrecute pe teritoriul județului menționăm și luptele de la Mărtinești și Focșani din timpul războiului ruso-turc din 1789.

Mai multe informații puteți găsi pe pagina Consiliului Județean Vrancea.

Așadar, vă invit să admirați aceste peisaje și vă îndemn să vizitați județul nostru.

Cu această ocazie, vă invit să vă abonați la canalul meu de Youtube pentru cât mai multe clipuri interesante.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Tur Cultural de Sânziene în Vrancea arhaică

HotelRunner ajutorul de nădejde al pensiunii noastre!

Salina Târgu Ocna, Județul Bacău