Atracții turistice din județul Vrancea - Cascada Putnei
Accesul spre cascadă se face pe scări, însă din păcate nu poate fi vizitată de oricine. Probabil te întrebi de ce spun acest lucru? Ei bine, mă refer la acele persoane care se deplasează foarte greu, sau cu ajutorul unui scaun rulant. Asta se întâmplă deoarece reliefu nu permite realizarea unei căi care să faciliteze accesul mai ușor al acestora.
Lăsând deoparte minusurile, această cascadă poate fi vizitată în orice anotimp, fie că e primăvară, vară, toamnă, sau iarnă, pentru că fiecare perioadă a anului are farmecul ei, oferind vizitatorilor experiențe și privești unice, acestea fiind fiind motivele care pe noi, ne face să revenim de câte ori avem ocazia.
Săritoarea Putnei, așa cum era numită în trecut, cascada face parte din Parcul Natural Putna-Vrancea ca zonă de management durabil, fiind declarată Monument al Naturii în anul 1973, când au fost realizate și primele amenajări pentru a putea fi vizitată. Lungimea sa este de aproximativ 76 m, diferență de nivel de 14 m, iar adâncimea lacului în care se strânge apa este de aproximativ 12 metri.
A fost declarată rezervație naturală prin Legea nr. 5/2000, cascada este arie protejată de tip mixt, care cuprinde zone zona în care râul Putna traversează structuri geologice variate și intens tectonizate, de la limita bordurii montane. Are o suprafață de 10 ha, corespunde categoriei a IV-a IUCN și este situată în comuna Tulnici, în apropierea satului Lepșa, unde tu, ca turist se pot caza și pot explora împrejurimile.
Aceasta are o mare importanță din punct de vedere peisagistic și hidromorfologic care se datorează nu doar actualei cascade, ci și a celei părăsite, care a rămas suspendată pe malul stâng, deasupra râului Putna, la o distanță de aproximativ 250 m în aval, ca urmare a proceselor tectonice, atunci când s-a prăbușit o porțiune din vechea albie, iar cursul de apă a fost deviat. De asemenea, intervenția omului, a dus în timp la dispariția unor plante de stâncărie, printre care se numără și floarea de colț
La nord, aria protejată pornește de la confluența pârâtului Porcului cu Putna la nord-est, ocolește proprietatea pe care se află Motelul Cascada Putnei până la DN2D, pe care îl urmează până în albia Pârâului Tunel. La sud, se întinde într-un prim secretar în amonte de pe malul drept al Râului Putna, traversează Pârâului Câinele și intersectează drumul forestier de pe malul drept urmându-l spre amonte până la confluența cu Pârâul Porcul.
Așadar, dacă ești cazat în zonă și explorezi Parcul Natural Putna-Vrancea, îndreaptă-ți atenția pentru câteva minute și spre această cascadă și oferă-ți câteva clipe de relaxare în compania vuietului apei. Conform site-ului oficial al parcului, tariful de vizitare a Rezervației Cascada Putnei este de 2 Lei, însă de cele mai multe ori accesul este gratuit.
Comentarii
Trimiteți un comentariu