Privire retrospectivă asupra lui 2024
Luna mai mi-a oferit prilejul de a mai afla încă o părticică din istoria orașului Focșani, pătrunzând în tainele fotografiei de odinioară văzută prin ochii fotografului distinsului fotograf Franz X Koroschetz. „Focșanii prin obiectivul unui artist fotograf Franz X Koroschetz” o carte a cărei autor este Sorin Tudose, jurnalist pasionat de frumusețea orașului Micii Uniri în secol XIX, dar și a locuitorilor acelor vremuri. Este cartea de care fiecare focșănean și nu numai are nevoie pentru a face cunoștință cu trecutul și valorile sale.
Dar 2024 mi-a oferit oportunitatea de a vizita pentru întâia dată Vulcanii Noroioși aflați în județul Buzău, locul în care îmi doream de foarte mult timp să ajung. Este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice. Atât turiștii români, cât și cei străini sunt fascinați de peisajele selenare lăsate în urma lor de erupțiile acestor vulcani.
Și tot pentru prima dată, am poposit câteva minute și m-am rugat la Mănăstirea Codreanu, din județul Bacău, Un lăcaș monahal aflat în inima munților undeva pe drumul care străbate Pasul Oituz, dar pe care îl descoperi doar dacă te uiți cu atenție de jur împrejur.
A treia premieră de care am bifat-o în acest an, a fost vizita la Palatul Parlamentului, clădirea visurilor fostului Președinte Nicolae Ceaușescu, supranumită Casa Republicii, sau Casa Poporului, în prezent găzduind Camera Deputaților și Senatul României, dar și Curtea Constituțională, că găzduiește întâlniri și numeroase evenimente importante.
2024 nu a însemnat doar descoperirea unor noi atracții turistice, ci și revederea unora în care sufletul meu se simte acasă. Cascada Putnei, sau Focul Viu, Andreiașu de Jos, sunt acele obiective unde corpul și mintea se relaxează, inspirând prin toți porii aerul curat al Munților Vrancei.
Nu am uitat nici de Muzeul satului vrâncean, ale cărui case le admir de fiecare dată când ajung în Crângul Petrești și pe aleile căruia am avut ocazia să mă plimb din nou, după ce în urmă cu câțiva ani i-am aflat povestea fascinantă și cum a luat ființă.
Însă anul care tocmai a trecut nu a fost doar despre călătorii, ci și despre emoția revederii după 30 de ani, cu foștii colegi din gimnaziu, o reîntâlnire pe care ne-o doream cu toții și în care am depănat amintiri din perioada școlii și trăsnăile pe care le făceam. Dacă în 1994, eram niște copii care nu știau ce le rezervă viitorul, 30 de ani mai târziu am regăsit niște oameni maturi, cu familii și cariere de succes în diverse domenii, care inspiră copii și oameni deopotrivă.
O componentă importantă a acestui an a fost și lupta pe care grupul civic Dizabil.Eu Vrancea din care fac parte,o continuă din dorința de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități “Vrâncenii cu dizabilități își doresc o viață autonomă” fiind ultimul proiect derulat în perioada în perioada iunie - octombrie și finanțat de Uniunea Europeană prin programul PROTEUS, implementat de CeRe. Acest program mi-a oferit ocazia de a întâlni oameni din diferite zone ale țării și de a învăța lucruri noi.
Ultimele luni ale lui 2024 au adus o nouă participare la SuperBlog, lucru pe care nu îl mai făcusem din primăvara anului 2023. Această competiție mi-a oferit prilejul de a-mi îmbunătăți creativitatea și stilul de a scrie, ceea ce la final mi-a prilejuit o clasare în top 20, iar asta pentru mine este o mare realizare. A fost competiția care mi-a permis să reintru în lumea bloggerilor cu o vastă experiență în domeniu.
Dacă în 2024 nu am fost foarte activă, îmi doresc ca anul în care tocmai am intrat să călătoresc mai mult, să mă plimb mai des cu triciclul și să fac tot posibilul să-mi mențin sănătatea corporală și mintală.
Iar ție, cel care vei citi acest articol, îți doresc ca în 2025 să ai parte de de sănătate, bucurie, împliniri, oameni dragi alături și multe aventuri și experiențe de neuitat!
Comentarii
Trimiteți un comentariu