Scriitor versus inteligența artificială -Prezent și viitor
Pasiunea pentru lectură mi-a oferit posibilitatea de a intra în contact cu scriitori din orașul în care locuiesc prin participarea la lansări de carte care aduc în actualitate crâmpeie din istoria orașului Micii Uniri.
Însă, pentru a scrie o carte e nevoie de multă muncă, de o documentare care în unele cazuri se întinde pe o perioadă de câțiva ani, timp in care autorul strânge cele mai relevante informații pe care să le împărtășească cititorilor săi.
Inteligența artificială un ajutor al scriitorilor, sau nu
Luând în considerare toate acestea, mă întreb cum s-ar simți un scriitor dacă lucrarea sa ar fi scrisă cu ajutorul unui program sau o aplicație care apelează la inteligența artificială? Din punctul meu de vedere oamenii trebuie să învețe să o folosească în favoarea lor.
Pentru a face acest lucru trebuie să înțelegem scopul pentru care a fost creată, ce este și cum ne poate afecta pe termen lung, așa că în acest articol mi-am propus să dezbat pe scurt avantajele și dezavantajele inteligenței artificiale în procesul creației.
Inteligența artificială reprezintă capacitatea unei mașini de a imita omul în ce privește raționamentul, planificarea, sau creația permițând sistemelor tehnice în care funcționează, să prelucreze și să rezolve anumite probleme, astfel încât să atingă un anumit scop, fiind capabile să-și adapteze comportamentul analizând efectele unor acțiuni anterioare, funcționând automat.
Sunt domenii în care inteligența artificială este un ajutor de nădejde al omului. Unul dintre acestea este cel medical, contribuind la diagnosticarea cât mai corectă a unor afecțiuni și uneori la vindecarea acestora.
Și pentru că aminteam mai sus despre implicarea inteligenței artificiale in domeniul creației stau și mă gândesc oare cum ar reacționa unchiul meu dacă i-aș propune să folosească inteligența artificială atunci când scrie o carte.
Probabil că în primele minute în mintea sa ar apărea întrebarea: ce beneficii am eu dacă folosesc IA? În primul rând i-aș explica avantajele. I-aș spune că această tehnologie i-ar face viața mai ușoară, despre existența unor programe care pot genera automat conținut, înlocuind parțial scriitorul deoarece își propune să ofere un instrument care prin care utilizatorul să poată economisi timp și resurse. Un alt beneficiu este asistența la scriere anticipând ceea ce vrea autorul să spună folosind procesoare de cu funcție de completare automată ghicind exact ce își dorește acesta. Verificarea ortografică și din punct de vedere gramatical, îmbunătățirea scrierii, oferă recomandări personalizate în funcție de instrumentul de scris cu IA folosit ținând cont de istoric și obiectiv. Alte avantaje sunt analizarea unei cantități foarte mari de date, ajutând la crearea primei schițe, optimizând conținutul pentru motoarele de căutare.
Funcțiile asistenților de scriere AI se adaptează stilului fiecărui autor oferind ajustări ale tonului și stilului de scris. ajutor la brainstorming, detector de plagiat, traducere limbi străine, analiza textului, sau rezumat.
Totodată i-am spus că inteligența artificială are și foarte multe dezavantaje. Poate genera texte de slabă calitate, având nevoie de instruire continuă pentru îmbunătățirea calității și relevanței rezultatelor, făcând greșeli gramaticale, de punctuație și erori în relatarea unor întâmplări, texte fără sens care se repetă de mai multe ori și multe altele.
I-am mai povestit și faptul că un grup de scriitori, printre care și câștigătorul Premiului Pulizer Michael Chabon au dat în judecată compania Meta, acuzând-o că s-a folosit de operele lor pentru a „antrena” programul său AI numit Llana, dar i-am mai spus câte ceva despre proiectul „Creat de oameni” prin intermediul căruia scriitorii celei mai mari și vechi organizații profesionale, Authors Ghid din SUA propun licențierea folosirii cărților de către inteligența artificială.
Fiind un subiect prezent relevant, IA a generează numeroase discuții pro și contra existând și numeroase cărți care aduc în prim-plan sub diferite existența ei din cele mai vechi timpuri. Noțiunea de mașini asemănătoare Omul datează din romanul “Erewhon” scris de Samuel Butler în 1872, dar și în cărți ale unor autori români.
Subiectul a fost dezbătut și în numeroase filme, unul dintre acestea fiind “2001: O odisee spațială al lui Stanley Kubrick apărut în anul 1968, dar și celebrul “Războiului Stelelor” semnat George Lucas, apărut în 1977.
După ce i-am enumerat unchiul meu tot ceea ce știam despre inteligența artificială, i-am propus ca următoarea carte pe care o va scrie, să fie lansată la Editura NICULESCU, una dintre cele mai apreciate edituri din România cu o tradiție de peste 30 de ani de activitate în domeniu, cunoscută în principal pentru manuale și auxiliare școlare, limbi străine și dicționare, dar care în anul 2018 și-a schimbat politica editorială ca răspuns al căutărilor și nevoilor cititorilor, diversificându-și oferta constant cu cărți din diverse domenii, cum ar fi: sănătate, dezvoltare personală, ficțiune, cărți pentru copii, familie și parenting, de informare, cultură generală. De asemenea o selecție reprezentativă de bestseller poate fi găsită și în format e-book și audiobook.
Știind că îi plac filmele științifico-fantastice, m-am gândit că ar fi frumos să afle mai multe lucruri despre felul în care au fost realizate pelicule celebre precum Marțianul, Jurasic Park, Interstelar, Alien, Matrix, sau Paneta maimuțelor, așa că am intrat pe site și i-am recomandat cartea (Pseudo)Știința din spatele filmelor Marțianul, Jurassic Park, Interstellar, Alien, Matrix, Planeta maimuțelor… Sunt sigură că va fi încântat de alegerea făcută.
Viitorul AI
Odată cu dezvoltarea tehnologiei AI, cu toții ne-am întrebat măcar o dată dacă vom reuși să o integrăm în viața noastră de zi cu zu. Prezența ei se simte deja în obiectele pe care le folosim. Smartphone-ul este cel mai bun exemplu datorită aplicațiilor pe care le folosim zilnic. Una dintre aceste aplicații este tastatura. Ea te ajută în comunicarea cu cei dragi, sa scriem postările pe rețelele de socializare, așa că vrem sau nu va trebui conviețuim cu această tehnologie, care o dată cu trecerea anilor va evolua și va deveni tot mai prietenoasă cu omul și va fi un aliat de nădejde al nostru.
Tu ce părere ai despre prezența inteligenței artificiale în literatură
Sursre informare: 1 Microsoft
3 Euronews
Articol scris pentru SuperBlog 2024, ediția de toamnă.
Comentarii
Trimiteți un comentariu