Rezervația Naturală Focul Viu, Andreiașu de Jos, Județul Vrancea


Locuind în Focșani, am fost de multe ori la Rezervația Naturală Focul Viu, de la Andreiașu de Jos. Este un loc frumos al cărui nume stârnește curiozitatea turiștilor pentru că nu vezi oriunde un foc care arde necontenit. 

De fiecare dată când ajungem acolo suntem fascinați de dansul flăcărilor și de frumusețea peisajului care înconjoară platoul unde se află centura de beton în care sălășluiesc o mare parte limbile de foc care ard constant.

E locul în care te poți relaxa, dar în același timp inspiră și teamă, iar acest lucru se întâmplă din cauza faptului că încă din cele mai vechi timpuri aceste flăcări prevestesc cutremurele.

Probabil te vei întreba cum niște simple flăcări pot prevesti un seism? Ei bine, după cum foarte multă lume știe, zona Vrancea este cunoscută ca fiind una dintre cele mai active din punct de vedere seismic, iar flăcările de la Focul Viu pot face acest lucru deoarece în momentul în care sunt mişcări tectonice, toate gurile din zonă se aprind, deoarece este o fluctuaţie mai mare de gaz, motiv pentru care localnicii și-au construit gospodăriile cât mai departe de acest loc considerat de ei, înfricoșător. Se spune că în funcţie de înălţimea flăcărilor depinde de magnitudinea seismului. Acestea pot avea 2, 3, 5 m, sau chiar 30-40m, așa cum s-a întâmplat la cutremurul din 1977.




Focul Viu este situat la 430 de metri altitudine, pe versantul drept al Văii Milcovului, în Subcarpaţii Vrancei, în dreapta drumului comunal ce leagă localitatea Andreiașu de Jos de Andreiașu de Sus. este o curiozitate atât pentru vrânceni, cât şi pentru străini. În anul 1973, zonă care se întinde pe o suprafață de 400 de metri pătraţi, este rezervaţie geologică. Specialiştii spun că în acest pământ există, pe lângă metan, resurse de heliu şi azot.

Rezervația Naturală Focul Viu, se întinde pe o suprafaţă de aproape 40 de hectare. Este considerat a fi cel mai extins câmp de „focuri vii" din ţară, atât ca întindere, cât şi ca debit de metan, respectiv 50 de tone pe an, fiind declarată arie protejată în data de 6 martie 2000. 

La ultima noastră vizită, am fost plăcut surprinși de faptul că drumul ce duce spre Focul Viu, fusese asfaltat, iar scările și poteca ce duc către zona unde ard flăcările, complet refăcute, ceea ce mă face să cred că decidenții își dau în sfârșit seama de importanța acestei zone.




În fiecare an la jumătatea lunii septembrie, aici este organizat „Festivalul de folclor Focul Viu”, prin intermediul căruia se dorește păstrarea și promovarea tradiției, folclorului și meșteșugurilor vrâncene. 

Așadar, dacă esti în trecere prin județul Vrancea, nu ezita să vizitezi acest obiectiv frumos și în același timp misterios, fie vară, fie iarnă. Localnicii sunt mereu bucuroși să aibă oaspeți, oferindu-le cazare și mâncare din propriile gospodării.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Tur Cultural de Sânziene în Vrancea arhaică

HotelRunner ajutorul de nădejde al pensiunii noastre!