Clientul și avocatul, echipa perfectă în cazul unui divorț


După mulți ani în care a îndurat ieșirile nervoase și gelozia soțului, o bună prietenă a decis în cele ă din urmă să deschidă acțiunea de divorț, însă acest lucru s-a petrecut la insistențele noastre, ale prietenilor, dar și ale familiei sale, deoarece nu mai suportam să o vedem suferind.

Avea tot timpul senzația că soția lui îl înșela, iar la un moment dat a și bătut-o. Însă lucrurile au evoluat în rău, până când într-o zi, el a alungat-o de acasă, iar singurul refugiu a fost casa părintească.

După ceva vreme a început să o caute, încercând prin diferite metode să o convingă să se întoarcă acasă, invocând faptul că au un copil împreună însă ea nici măcar nu a vrut spunându-i că cel mai indicat ar fi divorțul.

Prietena mea a depus cererea de divorț la tribunal, însă pentru următoarea etapă a acestui proces avea nevoie de un avocat. Pentru că nu cunoștea niciunu ne-a rugat să o ajutăm.


Pentru a găsi un avocat potrivit nevoilor ei am încercat să folosesc căutarea pe internet. Am început prin a căuta avocați, care să ofere serviciile de care are nevoie. Apoi am folosit recenzii online pentru a afla ce alți clienți au spus despre avocații pe care i-am găsit și am comparat prețurile și serviciile oferite, dar nu m-au convins prea mult. Când credeam că nu voi găsi ceea ce căutam întâmplător am descoperit site-ul doamnei avocat Nora Cosmina Drulea, avocat specializat în dreptul familiei, care a studiat și psihologia.

M-am gândit la faptul că prietenei mele i-ar prinde foarte bine să aibă o conversație cu un om care pe lângă asistență juridică îi poate oferi și confort din punct de vedere psihologic, ceea ce pentru situația ei era extrem de important. De pe site-ul doamnei avocat am aflat pentru prima dată termenul psihologia divorțului, care face referire la felul în care se simte un om atunci când simte că își va recâștiga autonomia psihologică care survine în urma separării emoționale de personalitatea și influența celuilalt. De obicei divorțul înseamnă sfârșitul relației, cei doi având și un copil împreună.

Am chemat-o să-i arătat site-ul doamnei avocat și am sfătuit-o să ia legătura cu dânsa să povestească exact situația în care se află și să întrebe despre ce opțiuni și soluții are la dispoziție. I-am explicat că avocatul poate să ofere informații și sfaturi profesionale și că acestea ar putea fi exact ceea ce are nevoie pentru a rezolva problema sa. În plus, i-am spus că e important să vorbească cu cineva cu experiență care să îi poată oferi o perspicacitate legală și sfaturi practice în scopul de a obține cea mai bună soluție pentru situația ei.


Am încurajat-o să ia legătura cu dânsa cât mai curând posibil pentru a obține asistența juridică de care avea nevoie, deoarece își dorea ca procesul de divorț să se încheie cât mai repede, ceea ce a și făcut.

După ce a aflat povestea ei, avocatul i-a explicat care vor fi următorii pași ai procesului și că va trebui să aibă multă răbdare pe întreaga durată a acestuia, asigurând-o totodată că totul va fi bine. Avocatul a mai explicat că procesul va necesita o prezentare solidă a argumentelor și dovezilor în fața instanței de judecată și că trebuie să fie pregătită să depună mărturie. Totodată, avocatul a făcut referire și la posibilitatea de a face mediere și a ajunge la un acord înainte de a ajunge în fața instanței de judecată.

Atunci când un copil este la mijloc, procesul de divorț devine mai complicat dar cu ajutorul doamnei avocat Drulea acesta nu va fi așa. Doamna Drulea va oferi asistența legală necesară pentru a se asigura că drepturile copilului sunt respectate, inclusiv dreptul la o educație adecvată și la o asistența financiară adecvata.

Cum era de așteptat custodia copilului i-a fost acordată mamei, tatăl beneficiind de dreptul de vizită și acela de a petrece timpul împreună cu cel mic. De asemenea, a fost stabilită și obligația de întreținere, având în vedere că micuțul avea nevoie de educație. Aceasta este o formă de respect a părintelui față de copilul său, chiar dacă adulții nu mai pot face acest lucru, aceasta putând fi exclusivă sau comună.


Avocatul este cea mai importantă persoană pe care un client se poate baza atunci când acesta este implicat într-un proces, indiferent de natura lui. El este cel care prezintă pledoariile în fața judecătorului, indiferent de situația în care se regăsește acesta iar divorțul poate fi un exemplu.

Un divorț implică foarte multă emoție de aceea avocatul care se ocupă de asemenea cazuri trebuie să știe să abordeze clientul pe care îl reprezintă. Unul dintre aceștia este doamna avocat Nora Cosmina Drulea, specializată în dreptul familiei, care implică și psihologia divorțului pentru ca cei care trec prin acest moment greu al vieții lor să fie ascultați, înțeleși și să li se ofere cele mai bune sfaturi.

Divorțurile se împart în două categorii: pașnice și războinice. Cel pașnic este când cei doi parteneri nu au probleme în a-și asuma vina pentru destrămarea căsniciei, acesta numindu-se divorț prin acord și se face prin intermediul unui mediator sau la notar. În schimb cel războinic, începe obligatoriu cu un avocat, fără care nu se poate porni procesul, acesta având la bază orgoliile, lipsa de potrivire, de respect, infidelitatea, copiii și educația lor, sau chiar partajul bunurilor. Acesta se termină cel mai frecvent la tribunal, în fața judecătorului.


Un avocat specializat în dreptul familiei va putea oferi asistență în diverse capitole, cum ar fi divorțul din culpă comună, divorțul din culpă exclusivă, revenirea soției la nume, stabilirea locuinței minorului, custodia copilului, prestația compensatorie, obligația de întreținere, psihologia divortului, divorțul la distanță prin acord valabil pentru românii care locuiesc în străinătate, sau în orașe diferite.

Meseria de avocat este esențială pentru societatea din care facem parte, deoarece la un moment dat oricare dintre noi vom avea nevoie de serviciile acestuia fiindcă ajută oamenii să-și obțină drepturile cuvenite și să-și protejeze intereselă.

Articol scris pentru Competiția Spring SuperBlog 2023.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Vrem accesibilizarea trecerilor de pietoni din Focșani!

Puterea de a dărui, sprijin pentru cei vulnerabili

Scriitor versus inteligența artificială -Prezent și viitor