Un Crâmpei din istoria Județului Vrancea


Sunt sigură că fiecare locuitor al al Județului Vrancea cunoaște istoria zbuciumată a acestuia și sunt la fel de sigură că fiecare dintre voi și-a dorit măcar odată să descopere detalii neștiute despre cele mai importante edificii dedicate eroilor căzuți la datorie în Primul Război Mondial

Astfel în toamna anului trecut am vizitat câteva dintre cele mai importante obiective care amintesc de luptele eroice duse de ostașii români în perioada 1916 - 1919.

Acest lucru a fost posibil datorită unei mari iubitoare a patrimoniului cultural și istoric al Județului Vrancea, doamna Silvia Vrînceanu Nichita președinta Asociației Eu, Tu și Ei, care implementează proiectul #VranceaFrumoasa prin intermediul cărui cei interesați pot afla lucruri interesante despre istoria acestui meleaguri.

În cadrul acestui tur cultural am descoperit locuri despre care nu știam nimic, cum ar fi cazematele în care se adăposteau soldați noștri pentru a nu fi descoperiți de invadatori. Acestea se află în apropierea satului Vânători.



Statuia Victoriei de la Tișița

Tot atunci am descoperit și Statuia Victoriei de la 1917, un monument pe lângă care trec foarte mulți șoferi în călătoriile lor pe drumul european E85, la intersecția cu DN 2L la Tișița cu o suprafață de 144 mp teren și construcție, ce face parte din seria monumentelor istorice din județul Vrancea, ridicate în cinstea eroilor căzuți în Primul Război Mondial, respectiv Mausoleul Mărășești, Mausoleul Mărăști, Mausoleul Soveja, Mausoleul Eroilor Focșani Sud. Recunosc și eu am făcut acest lucru.

Statuia a fost construită la inițiativa directorului ziarului „Curentul”, Pamfil Șeicaru. Monumentul a fost inaugurat în septembrie 1934 în prezența unor personalități precum Regele Carol al II-lea, mareșalul Alexandru Averescu si mitropolitul Moldovei.

Această statuie a fost realizată de marele sculptor Oscar Han și are înălțimea de 2,50 m. Pentru lucrarea sa, pe care a donat-o judeţului, sculptorul a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Mărăşeşti.

Cimitirul Ostașilor germani de la Frunzoaia

A treia destinație din cadrul acelui tur cultural, a fost Cimitirul Ostașilor germani de la Frunzoaia, care mai este cunoscut și sub denumirile de Cimitirul ostașilor germani de la Tișița sau Cimitirul „Poiana lui Frunză”.

Acest monument este situat la Frunzoaia, pe drumul DN2L Tisita - Panciu (km 2), în satul Batinesti, comuna Tifesti și comemorează Bătălia de la Marasesti, care a avut loc în Primul Război Mondial, între Regatul României și Imperiul German, adăpostind osemintele ostașilor germani, români, austrieci, cehi, francezi, slovaci, ruși, sârbi și unguri căzuți pe câmpul de luptă.

Cimitirul a fost construit în anul 1924 de către Guvernul German și restaurat în anul 1994. Acesta este unul din cele patru cimitire ale ostașilor germani aflate pe raza județului Vrancea, alături de cele din Focșani, Soveja și Bordești.








Mausoleul Eroilor Mărășești

Ultima oprire a fost la Mausoleul Eroilor de la Mărășești un loc pe care îmi doream de foarte mult timp să-l vizitez. Monumentul a fost construit din iniţiativa Societăţii Ortodoxe a Femeilor Române, participante la Congresul Societăţii din vara anului 1917 şi s-a ridicat pe locul unde s-a purtat una dintre cele mai mari bătălii ale Primului Război Mondial şi unde armata română a repurtat o strălucită victorie.

Piatra de temelie a viitorului memorial a fost așezată la 6 august 1923. În vara anului 1924 a început reînhumarea osemintelor ostașilor căzuți pe câmpul de luptă, în criptele mausoleului, iar în septembrie au fost depuse în sarcofagul central rămășițele pământești ale generalului Eremia Grigorescu, comandant al Armatei I Române din timpul bătăliei Mărășeștilor.

La 27 septembrie 1924 a avut loc solemnitatea inaugurării criptelor, în prezența Reginei Maria și a unor înalte personalități ale timpului. 

Lucrările de zidire la cupola monumentului, au fost reluate după 12 ani, aceasta fiind cunoscută sub numele de „Cupola Gloriei”, ale cărei basoreliefuri au fost sculptate de către Ion Jalea și Corneliu Medrea, în timp ce fresca din interior a fost pictată de Eduard Săulescu.






Dacă și voi sunteți pasionați de istorie și doriți să aflați cât mai multe informații despre eroii Primului Război Mondial vă invit să vizitați aceste locuri speciale și nu doar. Veți fi fascinați de poveștile domnilor muzeografi și de pasiunea cu care aceștia își îndeplinesc meseria.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rezervația Naturală Focul Viu, Andreiașu de Jos, Județul Vrancea

Tur Cultural de Sânziene în Vrancea arhaică

HotelRunner ajutorul de nădejde al pensiunii noastre!