Brașov, oraș de poveste

Îmi doream de foarte mulți ani să vizitez orașul Brașov, iar la începutul acestui an visul meu a devenit realitate. Chiar dacă era înnorat afară, mi s-a părut că trăiesc într-o poveste. Pur și simplu eram fascinată de absolut tot ceea ce mă înconjura.

Este unul dintre cele mai frumoase orașe vizitate până acum, iar centrul vechi este unul dintre cele mai frumoase, cochete și bine îngrijite zone, cu clădiri bine îngrijite și puse în valoare.

Municipiul Braşov sau Kronstadt adică "Orașul Coroanei" este reședința județului cu același nume și se este situat la poalele muntelui Tâmpa ce are o altitudine de 967 m,  totodată aflându-se la graniţa de nord a Carpaţilor Orientali, acesta fiind destinaţia turistică favorită în România.

Ca orice turist, am urcat pe Tâmpa, muntele din spatele blocurilor, ca să putem admira de la înălțime acest splendid oraș și implicit clădirile sale maiestuoase. Chiar dacă afară plouase și era puțină ceață, acest lucru nu a știrbit cu nimic imaginea superbă pe care ne-a oferit-o acest oraș.


Istoria orașului Brașov

Prima atestare documentară a localității a fost  în anul 1235 sub numele de Corona, ca aşezare în care fiinţa o mănăstire a ordinului religios catolic premonstratens. Începuturile istoriei oraşului sunt însă mai timpurii cu câteva decenii, fiind legate de colonizarea germană în regiune şi de donaţia Ţării Bârsei, făcută de regele Andrei al II-lea al Ungariei cavalerilor teutoni, în 1211, localitatea fiind întemeiată imediat după aceea, cel mai probabil în 1213.

1377 - Acest oraș este confirmat drept centru administrativ

1379 - Devine sediul ecleziastic al Ţării Bârsei, numit în primele izvoare Barasu, Burcia, Brasso.

1395 - La Brașov se încheie alianța antiotomană între Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei și Mircea cel Bătrân, domnitorul Țării Românești;

1400 - Cea dintâi invazie turcească din Țara Bârsei, urmată de cea din 1421, când oraşul Braşov este parţial distrus, iar Magistratul este dus în captivitate;

1420 - Se încheie Acordul între Adunarea Districtului Țării Bârsei și Breasla blănarilor, privind construirea Casei Sfatului;










1486 - Brașovul și Țara Bârsei sunt încadrate în Universitatea Săsească – Universitas Saxonum;

1600 - Mihai Viteazul vizitează Brașovul și convoacă Dieta Transilvaniei aici;

1686 - Transilvania devine parte a Imperiului Habsburgic. În 1688 locuitorii Brașovului se răscoală împotriva noii conduceri a orașului, iar în
1689 are loc incendiul, care provoacă cel mai mare dezastru urbanistic din istoria așezării;

Revoluția de la 1848. Imnul “Deșteaptă-te române! ”, pe versuri de Andrei Mureșianu.

1916 - Intrarea Armatei Române în Brașov, Dr. Gheorghe Baiulescu fiind primul primar român al orașului. În 1 decembrie 1918 are loc unirea Transilvaniei cu România.

Mai multe date despre tumultoasa istorie a acestui oraș putem afla accesând site-ul Primăriei.

Brașovul noaptea.

Pe seară, oraș devine o oază de lumină, mai ales dacă dacă îl vizitezi în perioada Sărbătorilor de iarnă, așa cum am făcut-o noi. Clădirile sunt foarte bine puse în valoare, iar turiștii mișună admirând frumoasa Casă a Sfatului sau Biserica Neagră, despre care voi povesti într-un alt articol.










Un alt lucru care m-a surprins plăcut a fost modul în care autoritățile din Brașov au înțeles să facă accesibilizarea trotuarelor pentru ca persoanele în fotoliu rulant să se poată deplasa prin oraș și mai ales în centrul vechi al acestuia. Evident, nu poți mulțumi pe toată lumea din acest punct de vedere al accesibilizării. 

În concluzie, Brașovul este orașul care-ți pătrunde adânc în suflet și te face să revii și a doua oară și a treia și tot nu te saturi de priveliștile pe care ți le oferă.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rezervația Naturală Focul Viu, Andreiașu de Jos, Județul Vrancea

Tur Cultural de Sânziene în Vrancea arhaică

HotelRunner ajutorul de nădejde al pensiunii noastre!