Informați pentru o Viață Mai Bună, proiectul prin care persoanele cu dizabilități și-au aflat drepturile și obligațiile


De ceva vreme în grupul din care fac parte se discuta despre drepturile persoanelor cu dizabilități, așa că anul acesta a decis împreună cu ceilalți membri și prieteni că ar fi momentul să facem demersurile necesare pentru ca noi, dar și celelalte persoane cu dizabilități și aparținătorii acestora ar putea avea mare nevoie de aceste informații.

Astfel că în perioada 1 octombrie - 3 decembrie 2022, Grupul civic Dizabil.Eu Vrancea a derulat proiectul „Informați Pentru o Viață Mai Bună”, finanțat prin programul Start ONG, lansări de Kaufland România și implementat de Asociația Act For Tomorrow.

În cadrul acestui proiect au fost programate patru întâlniri reprezentanții unor instituții de la care am putut primi informații relevante care să vină în ajutorul persoanelor cu dizabilități. 

Prima întâlnire din cadrul proiectului a avut loc pe data de 14 octombrie la sediul Direcției pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități, structură aflată în subordinea D.G.A.S.P.C. Vrancea, în cadrul căreia domnul Director General Adjunct Ionel Chetroiu, împreună cu doamnele Fănica Moga și Valerica Bojoaică ne-au oferit informații detaliate și concise despre drepturile și obligațiile pe care le au persoanele cu dizabilități, ocazie cu care am aflat lucruri pe care multi dintre noi nu le știam.

Spre exemplu eu nu știam că și persoana încadrate în grad accentuat de handicap au dreptul la gratuitate pe mijloacele de transport în comun. Astfel imediat după acea întâlnire am depus actele necesare și am și primit acea legitimație.


În cadrul aceluiași proiect, în zilele 22 și 23 octombrie, la Muzeul Unirii din Focșani grupul nostru a beneficiat de două workshop-uri în cadrul cărora persoanele cu dizabilități și aparținătorii acestora au avut posibilitatea să învețe de la doamna psiholog clinician Beatrice Crăciun cum să gestioneze diverse probleme apărute în viața cotidiană și cum să comunice eficient cu cei din jur.

Tot în cadrul proiectului, pe data de 4 noiembrie a avut loc la Oldies Pub din Focșani,și cea de-a patra întâlnire din cadrul acestui proiect. La această întâlnire au fost invitate Președinta Casei Județene de Asigurări de Sănătate Vrancea, doamna Marta Harabulă, și doamna Emilia Lupu, coordonatoarea departamentului de dispozitive medicale asistive din cadrul aceleiași instituții, pentru a afla informații despre modalitatea de decontare a acestor dispozitive.

De exemplu, în cadrul a fost inclusă și crearea unei pagini web unde persoanele cu dizabilități să aibă acces la cele mai relevante informații despre drepturile și obligațiile acestora.


Lansarea acestei pagini a avut loc pe data de 3 decembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, ea putând fi accesată pe http://www.dizabil.eu/info/.Toate informațiile sunt disponibile într-un format accesibil și ușor de înțeles, indiferent de nivelul competențelor digitale.

Prin intermediul acestui proiect, Grupul civic Dizabil.Eu, își dorește să stimuleze persoanele cu dizabilități să nu ezite să-și ceară drepturile. Însă pentru ca acest lucru să devină posibil trebuie să se informeze.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rezervația Naturală Focul Viu, Andreiașu de Jos, Județul Vrancea

Tur Cultural de Sânziene în Vrancea arhaică

HotelRunner ajutorul de nădejde al pensiunii noastre!